„Cimitirul de elită” în ajunul Blajinilor

Cu doar trei zile înainte de Paştele Blajinilor, la Cimitirul Central de pe strada Alexei Mateevici din Chişinău, ici-colo se zăreşte câte-un „suflet” care a venit să îngrijească de mormintele celor răposaţi. Deşi plăcuţele instalate prin cimitir anunţă oamenii să nu uite să achite taxa anuală de 120 lei pentru îngrijirea cimitirului, în interior, printre morminte, „zac” mormane de gunoaie. Angajaţii cimitirului se zăresc pe fiecare alee centrală măturând, gunoiul dintre morminte însă, e demult în putrefacţie.

Taxă obligatorie

Doamna Nicoleta, o femeie în vârstă, a venit de dimineaţă să facă curat la mormintele apropiaţilor. Spune că şi-a rezervat şi ea un loc aici la „cimitirul de elită”. Şi pentru ca să fie sigură că o vor înmormânta aici, plăteşte obligatoriu această taxă de 120 de lei pentru fiecare loc de veci a familiei sale. Curat însă la morminte face dânsa, angajaţii cimitirului fac doar curăţenie printre morminte , zi de zi, crede dânsa, deşi în jurul mormintelor pe care le îngrijeşte se văd sticle goale, frunze uscate.

Cel mai îngrijit mormânt

La mormântul lui Mihai Dolgan am surprins-o pe soţia artistului, Lidia Botezatu, împrospătând florile. Vine în fiecare zi aici să aprindă lumânarea şi să facă curat. Îmi spune că prezenţa ei aici e ceva intim. Se simte foarte obosită, a avut multe bătăi de cap în ultimele zile cu organizarea concertului în memoria soţului decedat dar a venit şi astăzi, în virtutea oboselii. ”Îmi lipseşte mult, simt un gol imens fără de el..”, spune dânsa. Aici, lângă el , se pare că artista îşi potoleşte acest sentiment. „Sunt aici, la Mihai..”, o aud că-i spune cuiva la telefon. Îmi vorbeşte despre vecinii de mormânt ai soţului, „sunt toţi oameni nobili”. Tot dânsa are grijă şi de mormintele acestor vecini, pe-aici a mai săpat ca să sădească nişte flori, pe dincolo vrea să vopsească cu var. „Mă gândesc că ar fi fost bine să-mi deseneze şi mie poza pe monument …, că a ieşit frumoasă poza lui Mihai”, zice dânsa. Ca orice muritor, achită si dumneaei această taxă.

Frumoşi şi dincolo de moarte

Frumoşi sunt şi marii şi nedespărţiţii artişti Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, pe gravul monument din marmură neagră. Monumentul a fost inaugurat în ziua când Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit 58 de ani, pe 7 aprilie, din fondul de rezervă al primăriei, în contextul declarării anului 2012 –Anul Ion şi Doina Aldea-Teodorovici. Au trecut zece zile de la eveniment iar frumoasele flori la vremea lor demult s-au ofilit pe mormânt. Chiar dacă monumentul e pe „aleea vedetelor”, în faţa bisericii, nici un angajat nu se încumetă să arunce aceste flori. Şi-acest mormânt aşteaptă apropiaţii să fie îngrijit, ca toţi muritorii.

Pe Sulac prietenii nu-l uită

La monumentul lui Nicolae Sulac face curat un bărbat. Spală cu grijă marmura şi aruncă florile uscate. Am crezut că este vreun angajat al cimitirului, dar am greşit. Igor Trocin a fost viorist în formaţia „Lăutarii” vreo cincisprezece ani. I-a fost coleg dar şi bun prieten renumitului artist. „Îmi plânge sufletul că nu mai este-n viaţă”, mi se destăinuieşte emoţionat bărbatul. Vine des pe la mormânt să-l îngrijească.

Salubrizarea zilnică a cimitirelor

„Angajaţii cimitirului nu fac şi nici nu au dreptul să facă curat la morminte,fiindcă acestea sunt privatizate, respectiv sunt proprietate privată”, îmi spune Ludmila Boţan, directorul adjunct al Întreprinderii Municipale”Combinatul servicii funerare”. Angajaţii lucrează până noaptea târziu, fiindcă au foarte mult de lucru. Această taxă care este prevăzută în regulamentul de funcționare a cimitirelor, acoperă cheltuielile de salubrizare a teritoriului cimitirului cât şi salariul angajaţilor”, îmi spune dânsa. Tot dumneaei ne asigură că în cimitire se face curat zilnic.

Nadea Roşcovanu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)