Cifrele care arată cum sunt trataţi copiii în R. Moldova

 

Reprezentanții Guvernului R. Moldova la Comitetul ONU pentru Drepturile Copiilor declară că toţi copiii din RM sunt asiguraţi cu tratament şi medicamente gratuite (!)

Foto: Nadea Roşcovanu

Marți, 19 septembrie, în cadrul ședinței plenare a Comitetului Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Copiilor, reprezentanții Guvernului R. Moldova au afirmat că toți copiii de până la 18 ani sunt asiguraţi gratuit cu tratament și cu toate medicamentele necesare. Aceste afirmații au stârnit stupoare în rândul internauților, care susțin că beneficiază rareori de medicamente gratuite pentru copii şi poate şi mai rar nu dau mită în spitale.

Carolina Chirilescu

În conformitate cu prevederile Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, nr.1585-XIII din 27.02.1998, art. 4, alin. (4) lit. (a-g)), copiii cu vârsta de până la 18 ani fac parte din categoriile de persoane asigurate de Guvern, susţine Compania Națională de Asistență Medicală (CNAM). Realitatea este însă cu totul alta, iar părinții sunt nevoiți de cele mai multe ori să plătească diverse taxe sau să procure medicamente din străinătate deoarece, motivează ei, cele compensate nu au niciun efect.

„Pentru o simplă răceală a unui copil am plătit 500 de lei”; „Pentru tratamentul Cytomegalovirus – zero medicamente compensate, pentru tratamentul neurologic – zero medicamente compensate”; „Minciuni! La Ungheni, pentru o vizită la medicul ORL, pentru un copil de cinci ani, se cer 50 de lei, pentru o injecție făcută aceluiași copil, trebuie să plătești”; „Eu am apelat de nenumărate ori, în patru ani, la medici, inclusiv pentru două operații la copil, și nu pot să afirm că am beneficiat măcar o dată de medicamente compensate prescrise de medicul de familie din Chişinău! Niciodată! Chiar şi Augumentinul, care se eliberează conform listei de medicamente compensate, l-am cumpărat din farmacie”, „trei copii, toți cu viroză, 1000 de lei”, „Chiar și la o simplă analiză de sânge, la fiecare solicitare, se scuză că nu au tichete, că au atins planul”, „Cine le dă medicamente copiilor orfani?”, „Eu am stat cu fetița vara aceasta la Infectioase pentru copiii. Zero lei cheltuiţi, toate medicamentele, procedurile, analizele au fost oferite de către spital”, aceasta este doar o mică parte din experiențele relatate.

7.000 de lei pentru o operație

În 2016, JURNAL de Chișinău a relatat povestea micuțului Lazorin din raionul Glodeni, care s-a născut cu o malformaţie congenitală. Pentru prima intervenție chirurgicală medicii au pretins 7.000 de lei, deşi astfel de intervenții sunt gratuite în RM. „Medicii ne-au spus să pregătim bani, vreo 7.000 de lei”, ne-au spus părinții care s-au adresat la redacția noastră pentru ajutor.

Datorită implicării noastre, a medicilor și oamenilor de bună-credință, copilul a fost operat gratuit, iar în octombrie curent urmează să suporte cea de-a treia intervenție chirurgicală. Cum să ceri 7.000 de lei pentru o operație, în timp ce statul oferă persoanelor neasigurate o indemnizație lunară pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la trei ani de 540 de lei, bani care asigură doar 35,1% din necesarul minim pentru copiii?! Biroul Naţional de Statistică informează că în semestrul I, 2017, minimul de existenţă pentru copii constituie în medie 1782,1 lei lunar.

STATISTICI

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică pentru 2016, cele mai frecvente tumori maligne la copii se întâlnesc în țesutul limfoid, hematopoietic şi înrudite ale acestuia – 52,2%, creier şi alte părți ale sistemului nervos central – 16,3%, rinichi și bazinetul renal – 10,9% etc. Incidența prin tumori maligne este mai mare la fete (14,8 cazuri la 100 mii fete, comparativ cu 12,3 cazuri la 100 mii băieți) și la copiii cu vârsta de 5–14 ani.

Elevii din RM care își fac studiile în România nu sunt asigurați medical

Elena Burcă ne spune că statul s-a spălat pe mâini în cazul copiilor care își fac studiile în România. „Absolut toți cei care studiază la liceele din România nu sunt asigurați medical, inclusiv fiica mea. Am adresat această întrebare CNAM, dar cei de acolo mi-au răspuns că în legislație figurează numai termenul „student”, dar „elev” lipseşte”, precizează doamna.

Am solicitat CNAM-ului să comenteze această situație, iar răspunsul este următorul: „În conformitate cu prevederile Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, copiii până la 18 ani fac parte din categoriile de persoane asigurate de Guvern, inclusiv elevii din învăţământul liceal, secundar profesional, mediu de specialitate (colegii) cu învăţământ de zi, studenţii din învăţămîntul superior universitar cu învăţământ de zi, chiar și cei care îşi fac studiile peste hotarele ţării”. „În licee copiii învață până la 19 ani, iar cei plecați în România, până la 20, pentru că repetă un an. Până ajung la facultate, cine îi asigură?”, se întreabă părinții. În această vară, Elena Burcă a hotărât să rezolve problema în cauză, dar fără rezultat.

Numărul copiilor bolnavi de cancer e în creștere

Cifrele arată că, în 2017, în R. Moldova, la 100.000 de copii în vârstă de 0-17 ani revin în medie 13,5 cazuri noi de îmbolnăviri de cancer. Din păcate, RM nu este pregătită pentru a face față acestor maladii. Medicamentele sunt de cele mai multe ori de calitate proastă, iar părinții sunt nevoiți să plece în străinătate pentru a-și trata copiii pentru sute de mii de euro.

La redacția noastră parvin apeluri, strigăte de ajutor de la părinții îndurerați care cer ajutorul tuturor pentru a colecta sume enorme de bani în schimbul unei șanse la viață pentru copiii lor. „Vă rog să ne ajutați! În RM nu avem scăpare, nici medicamente, ne moare copilul! Vă implorăm!”, cer părinții disperați. „Pastilele pe care la bea copilul meu, bolnav de cancer, nu sunt compensate, doar un medicament e compensat și acela este de calitate proastă”, se plânge o mămică.

„Noi ne-am tratat de leucemie ‚gratuit’, dar nu cu medicamentele care sunt în RM, am procurat medicamente din străinătate. Cele care se livrează la noi nu sunt eficiente, dar asta trebuie să rămână în taină”, ne spune o mămică.

Părinții sunt de părerea că Ministerul Sănătății, cei de la guvernare trebuie să găsească soluții pentru înlăturarea problemelor medicamentelor ineficiente, a medicilor necalificați și a aparatajului medical necesar pentru tratarea cancerului.