Cibric în faţa judecăţii

SCANDAL // Cine stă în spatele preotului buclucaş Anatolie Cibric?

Acţiunile enoriaşilor din cadrul Asociaţiei „Fericita Maică Matrona”, cei care au răsturnat sfeşnicul evreiesc din centrul capitalei la sfârşitul anului trecut, devin din ce în ce mai agresive. Miercurea aceasta, membrii organizaţiei s-au adunat în faţa Mitropoliei Moldovei pentru a protesta împotriva misionarului rus Andrei Kuraev care, acum o lună, le-a numit asociaţia sectă. Agresându-l verbal, credincioşii s-au postat în faţa maşinii protodiaconului şi nu i-au permis să iasă din curtea Mitropoliei Moldovei. Scandalul s-a potolit abia după ce duhovnicul organizaţiei, părintele Anatolie Cibric, le-a cerut enoriaşilor să-l lase să plece pe teologul rus. În cadrul vizitei de acum o lună în R. Moldova, Kuraev a avut parte de tratament mai dur. Membrii aceleiaşi asociaţii l-au agresat atunci fizic şi verbal pe misionarul rus fără ca părintele Cibric, care era de faţă, să intervină. Pentru aceste acţiuni, părintele Cibric a fost chemat în faţa judecăţii bisericeşti. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă să fie exclus din Mitropolia Moldovei. Potrivit unor surse, părintele se bucură de susţinerea unor persoane apropiate de mitropolit.

Miercurea aceasta, a avut loc prima şedinţă a judecăţii bisericeşti în cazul părintelui Anatolie Cibric. Secretarul judecăţii bisericeşti, părintele Valerie Potoroacă, ne-a declarat că instanţa urmează să se clarifice dacă preotul moldovean l-a agresat sau nu fizic şi verbal pe misionarul rus. „Deocamdată, nu vă pot oferi detalii despre sancţiunea pe care o riscă părintele Anatolie”, ne-a spus părintele Valerie. Preotul susţine că este pentru prima dată când comportamentul părintelui Anatolie Cibric este discutat în cadrul judecăţii bisericeşti. Pe lângă incidentul cu misionarul rus, judecata bisericească analizează în context cazul cu răsturnarea menorei evreieşti şi altercaţiile asociaţiei şi ale părintelui Cibric cu gay-i şi lesbienele.

Mitropolia se teme de proteste?

Nu este clar însă de ce Mitropolia Moldovei nu a reacţionat mai de mult la scandalurile provocate de părintele Cibric şi Asociaţia „Fericita Maică Matrona”? Unii preoţi presupun că conducerea Mitropoliei se teme de protestele acestora. „Mă tem că Mitropolia este pusă într-o situaţie complicată. Dacă ar încerca să îl excludă din biserică pe părintele Cibric, acesta va organiza proteste şi chiar a ameninţat cu asta”, susţine părintele Nicolae Florinschi, parohul bisericii „Sf. Gheorghe” din Chişinău. Alţi preoţi care au solicitat anonimatul afirmă însă că părintele Anatolie se bucură de o susţinere mare din partea episcopului de Hâncu, Petru Musteaţă, care este apropiat mitropolitului Vladimir.

Interese politice

Atât părintele Nicolae Florinschi, cât şi Andrei Rusu, preot la biserica „Sf. Dumitru” din Chişinău, confirmă că episcopul Petru şi părintele Andrei Cibric se cunosc de mulţi ani şi sunt prieteni. Ba mai mult, potrivit lui Florinschi, PS Petru este şi un fel de sponsor al părintelui Cibric.

Preotul şi asociaţia „Fericita Maică Matrona” sunt acuzate şi de promovarea unor interese politice. „Un lucru este cert, asociaţia părintelui Cibric este mai mult decât o organizaţie religioasă. Acţiunile acesteia are deseori conotaţii politice. Uitaţi-vă împotriva cui sunt îndreptate acestea şi vă veţi da seama interesele cui le face”, susţine părintele Andrei, referindu-se la Partidul Comuniştilor. Despre caracterul politic al acţiunilor asociaţiei se menţionează şi într-o notă informativă, semnată recent de mai mulţi preoţi din cadrul Mitropoliei Moldovei.

Cibric neagă acuzaţiile

Contactat de JURNAL, părintele Anatolie Cibric a respins acuzaţiile care i-au fost aduse. „Cei care au pornit această campanie împotriva noastră sunt nişte preoţi cu idei liberale, de modernizare a bisericii. Mulţi dintre aceştia susţin partidele liberale, în special partidul lui Filat”, afirmă părintele Anatolie, respingând acuzaţiile că el şi asociaţia „Fericita Maică Matrona” ar reprezenta interesele Partidului Comuniştilor. Părintele Cibric susţine că activitatea sa nu are nicio conotaţie politică. „Noi am protestat şi împotriva implicării bisericii în proiectul Pasat”, susţine preotul. Adevărul e că nici poziţia părintelui Anatolie, nici cea a asociaţiei nu au fost vizibile în acest caz. Părintele a negat şi faptul că ar fi finanţat de episcopul Petru. „E adevărat că suntem prieteni, dar cum să mă finanţeze episcopul dacă acum construieşte o catedrală”, a explicat preotul, precizând că nu are nevoie de susţinere în interiorul Mitropoliei petru că este un preot ascultător.

Vestiţi prin scandaluri

Menţionăm că Asociaţia „Fericita Maică Matroana” al cărei duhovnic este preotul Anatolie Cibric s-a remarcat de-a lungul anilor prin mai multe acţiuni de protest violente. În 2006, părintele Cibric şi membrii asociaţiei sale au manifestat împotriva rulării filmului „Codul lui Da Vinci”. În 2007, aceştia, alături de Petru Musteaţă, episcopul mănăstirii Hâncu, s-au luat la bătaie cu parohul bisericii „Aleksandr Nevski” din Ungheni. Incidentul a avut loc în lăcaşul sfânt.

În 2009, Cibric, împreună cu membrii asociaţiei sale, au protestat împotriva „discriminării celor care refuză să ia codul personal” şi, tot anul trecut, au doborât sfeşnicul evreiesc, instalat în centrul capitalei cu ocazia sărbătorii Hanukkah. Pentru ultimele acţiuni, părintele Cibric şi asociaţia sa au fost criticaţi de Mitropolie, primele persoane în stat şi societatea civilă, sancţiunile însă nu au urmat.

Două asociaţii, acelaşi nume

Conform legislaţiei, în cazul în care o asociaţie obştească se implică în acţiuni de violare a drepturilor şi libertăţilor omului, Ministerul Justiţiei poate cere instanţei de judecată dizolvarea acesteia. În cazul asociaţiei „Fericita Maică Matroana”, acest lucru însă nu s-a întâmplat. Explicaţia – membrii asociaţiei nu au fost implicaţi în evenimentele scandaloase de acum un an (!). „Am verificat documentele de constituire ale asociaţiei şi vă putem spune că nici Cibric şi nici ceilalţi creştini care l-au însoţit atunci când au doborât Menora nu sunt membri ai asociaţiei. Ba mai mult, din informaţiile de care dispunem există nu una, ci două asociaţii cu acest nume. Una, înregistrată la Ministerul Justiţiei, iar alta, la Mitropolia Moldovei. Fondatorii celor două organizaţii sunt diferiţi”, afirmă Rodica Secrieru, consilierul ministrului Justiţiei.

Anatolie Cibric se trage dintr-o familie de preoţi şi este unul dintre puţinii care, pe timpul regimului comunist, a avut curajul să studieze la Seminarul Teologic. A fost preot în mai multe sate, iar prin 2000 a fost numit paroh al Catedralei Mitropolitane. A slujit câţiva ani la catedrală de unde, potrivit unor surse, a plecat cu scandal pentru că ar fi lovit doi slujitori ai altarului. Deşi, conform canoanelor bisericeşti, preotul care bate pe cineva trebuie caterisit (exclus din Biserică – n.r.), Cibric a scăpat.

Prin 2003, Mitropolia a decis să-i dea părintelui Anatolie Cibric biserica „Sf. Parascheva”. Pe lângă bisericuţă, părintele a primit în gestiune câteva imobile aflate în vecinătatea acesteia care, anterior, au aparţinut Maricicăi Leviţchi. În acelaşi an, a fost înfiinţată Asociaţia „Fericita Maică Matrona”, iar în 2007 ziarul „Toaca”. Lui Cibric îi mai sunt atribuite o bisericuţă din lemn din sectorul Buiucani şi o biserică în construcţie.

Cristina Baciu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău