Chiștocul

Val-Butnaru

Din mai multe surse, aflăm în aceste zile că Vlad Filat este supus unui tratament degradant în Penitenciarul nr. 13. Ba este mutat din celula reparată pe banii rudelor sale la subsolul pușcăriei, ba este plasat în vecinătatea unor criminali de drept comun, ba îi sunt refuzate vizitele rudelor și prietenilor etc.

Apare o întrebare simplă, la prima vedere: dar la ce bun îi servește lui Plahotniuc bătaia asta de joc? Să-i producă oare plăcere procedura asta de umilire a fostului rival? La urma urmei, chiar dacă nu are nicio vină, Filat va rămâne la închisoare atâta timp cât va dori Plahotniuc. Și atunci? La ce bun acest jenant spectacol de înjosire a unui om lipsit de orice apărare?

Ei bine, probabil Plahotniuc nici nu vrea foarte tare să-și bată joc de
Filat. Probabil, el și-ar dori ca acest tratament îngrozitor să ia sfârșit. Probabil că vrea din suflet, dar nu poate. Nu poate renunța la înjosiri și bătăi de joc fiindcă el nu pe Filat îl înjosește și nu de Filat își bate joc.

El îi înjosește și își bate joc de deputații din Parlamentul Republicii Moldova: „Cine nu va fi cuminte se va alege cu dosare penale”. El își persecută procurorii, judecătorii, bloggerii, jurnaliștii și în general toți lingăii: „Atenție, pațani! Veți face doar ceea ce spun eu. În caz contrar…”.

În felul acesta, Plahotniuc le oferă o lecție deschisă lui Ghimpu și lui Leancă. „Ghimpu, fii atent la ce se întâmplă cu cei care nu execută întocmai ordinele mele!” „Leancă, nu uita cine te-a făcut om și cine te poate transforma în animal!” În cazul lui Voronin nu se pune problema. Acesta execută docil și conștiincios ordinele. Acesta știe ce îl așteaptă în caz contrar.

Plahotniuc nu poate proceda altfel. El e condamnat să-i umilească pe toți, fiindcă așa scriu legile banditești ale hoților în lege. El știe că dacă slăbește hățurile doar un pic, autoritatea lui în lumea criminală se va prăbuși momentan.

Întrebarea fundamentală pe care și-o pune multă lume în aceste zile e plină de naivitate: „Cum a fost posibil ca un chiștoc, căci ăsta este Plahotniuc – un chiștoc, să pună stăpânire pe o republică întreagă? Cine a admis ca un pitic să călărească procurori, judecători, miniștri, funcționari de stat și președinți de țară? Cine e de vină?”

Cine? – întrebați voi. Păi, atunci când Chiștocul a preluat „Petrom”-ul, a sărit cineva în apărarea generalului Costaș? Atunci când el a preluat postul rusesc Pervîi Kanal, s-a sesizat cineva? Atunci când Chiștocul a început să dirijeze unele procese economice din anticamera lui Voronin, câți au avut curajul să spună asta? Atunci când piticul a furat TVR-ul și ziarul „Jurnal de Chișinău” organiza mitinguri de protest, câți dintre colegii de breaslă au fost alături? Să facă ei, căci e inițiativa lor – spuneau pe atunci marii martiri ai presei „independente”. Atunci când îl avertizam pe Vlad Filat despre pericolul real pe care îl reprezintă Chiștocul, de ce nu am fost auziți?

Și acum vă întrebați naiv cum de a fost posibil? A fost posibil, dragii mei. Și va fi în continuare. Stați și mai departe pe la casele voastre și uitați-vă la televiziunile mincinoase ale Chiștocului. Televiziuni pe care unii colegi le-au numit zoinițe. Nu-mi prea place cuvântul, dar îmi place esența.

Noapte bună! Continuați să puneți întrebări.

Val BUTNARU

The following two tabs change content below.