Chişinăul trimite o comisie pentru vinuri la Moscova

Încă o comisie de experţi va pleca la Moscova pentru a purta discuţii cu specialiştii de la „Rospotrebnadzor” în problema exportului de vinuri pe piaţa Rusiei, după ce Serviciul sanitar rus a respins definitiv planul propus de autorităţile de la Chişinău cu privire la măsurile privind calitatea vinurilor moldoveneşti.

Deşi şeful „Rospotrebnadzor”, Ghenadi Onişcenko, a anunţat că întrerupe orice discuţie cu autorităţile moldoveneşti, luni, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc, a anunţat că, în această săptămână, o echipă de experţi pleacă la Moscova. „Am primit acceptul părţii ruse. Totul depinde de discuţiile dintre experţi”, a spus Cosarciuc, precizând că din comisie fac parte reprezentanţi ai Centrului naţional de verificare a calităţii producţiei alcoolice, Inspectoratului Controlul calităţii băuturilor alcoolice şi Centrului de stat pentru atestarea şi omologarea produselor de uz fitosanitar.

Valeriu Cosarciuc nu a putut spune ce măsuri se iau pentru a îmbunătăţi calitatea vinurilor care ajung pe piaţa rusă, menţionând că nu ministerul este cel care trebuie să ia măsuri, ci agenţii economici moldoveni trebuie să se conformeze cerinţelor impuse de piaţa rusă. În schimb, ministrul a anunţat că vinificatorii vor primi sprijin pentru a obţine certificate internaţionale de asigurare a calităţii, pentru a se putea orienta pe pieţele de desfacere din UE.

În ultimele două luni, Rospotrebnadzor a rebutat, practic, peste 1 milion de litri de vin moldovenesc, invocând un conţinut ridicat de dibutilftalat. (jurnal.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)