Chişinăul reintră în graţiile Moscovei?

calmic-rogozin

Vicepremierii Republicii Moldova și Federației Ruse, Octavian Calmâc și Dmitri Rogozin, au semnat ieri, 29 noiembrie, la Moscova, Protocolul ședinței Comisiei moldo-ruse de cooperare economică, ce are ca parte componentă Planul de acțiuni pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice dintre două state pentru 2016–2017, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, scrie eco.md.

Documentele includ acţiuni prioritare de cooperare bilaterală în domeniul comerţului, mediului de afaceri, în sectorul energetic, transport, agricultură, industrie, migrație și sfera umanitară, precum și colaborarea regională etc. În domeniul comerţului partea moldovenească a pledat pentru eliminarea taxelor vamale impuse de Federaţia Rusă la 19 categorii de mărfuri și măsurilor netarifare aplicate la exportul de produse agroalimentare, inclusiv pentru băuturile alcoolice.

În cadrul discuțiilor de la Moscova s-a reuşit depăşirea problemei în domeniul transporturilor, partea rusă angajându-se să ofere 75.000 de autorizaţii pentru transportatorii moldoveni în Federaţia Rusă şi 750 de autorizaţii pentru a tranzita teritoriul Federaţiei Ruse spre ţări terţe. Potrivit ministrului Economiei, Octavian Calmâc, „părţile trebuie să semneze un acord, care a fost agreat şi a fost convenit. Acest lucru trebuie să se întâmple în trimestru unu al anului 2017 şi imediat după aceasta Federaţia Rusă va pune la dispoziţie toate aceste cantităţi de acte permisive pentru transportatorii din Republica Moldova”.

Este de menţionat că Republica Moldova a beneficiat în anul curent doar de câteva mii de autorizații pentru transportarea mărfurilor spre Federația Rusă și doar 50 de autorizații de tranzit spre țări terțe. Referindu-se la colaborarea în sectorul energetic, s-a convenit că părţile vor crea toate condiţiile necesare și vor contribui la semnarea contractelor pe termen mediu între „Moldovagaz” şi „Gazprom” privind livrarea gazelor naturale şi tranzitarea acestora pe teritoriul R. Moldova până la finele anului curent.

Vorbind despre cooperarea în domeniul agroalimentar, a fost abordată problema eliminării restricțiilor pentru exportul producției vinicole, produselor de origine vegetală și animală din Republica Moldova către Federația Rusă, precum și despre consolidarea eforturilor pentru deschiderea Centrului de expoziţii „Moldova” pe teritoriul VDNH până la  1 aprilie 2018.

Pentru impulsionarea cooperării în domeniul mediului de afaceri, în cadrul Comisiei a fost semnat Memorandumul de colaborare între Camera de Comerț și Industriei a Moldovei și Consiliul de Afaceri pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse. Poziția Republicii Moldova este de a trece de la liste de companii autorizate la import în Federația Rusă la cerințe nediscriminatorii, care vor fi respectate de agenţii economici naționali, iar supravegherea realizării acestora să fie efectuată de către structurile relevante ale Republicii Moldova.

În cadrul ședinței Comisiei moldo-ruse de cooperare comercial-economică, care a avut loc după o pauză de 4 ani, părțile au examinat și aprobat un șir de măsuri care urmează a fi realizate în contextul impulsionării relațiilor bilaterale comercial-economice și de alt gen dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Salutând reluarea lucrărilor Comisiei, viceprim-ministrul Octavian Calmîc a menționat că R. Moldova  este interesată în dezvoltarea relațiilor bilaterale cu Federația Rusă pe toate dimensiunile.

În context, ministrul Economiei a menționat că în scopul stabilirii unor relații directe dintre mediul de afaceri din ambele state, în delegația Republicii Moldova au fost incluși reprezentanți din diferite regiuni ale țării, inclusiv UTA Găgăuzia și raioanele de est.