Chişinăul, prins în cleşte

De ce îndeamnă insistent instituţiile europene autorităţile R. Moldova să păstreze sistemul electoral (Sinteză)

 

În urma avizului negativ al Comisiei de la Veneţia despre iniţiativa legislativă comună a socialiştilor şi democraţilor cu privire la modificarea legislaţiei electorale, Biroul OSCE pentru instituţii democratice şi drepturile omului şi Serviciul European de Acțiune Externă au avertizat autorităţile Republicii Moldova privind pericolul adoptării votului mixt. Totodată, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, au expus opinii tranşate în acest sens.

Ilie Gulca

DOC: Recomandări ale Comisiei de la Veneţia

Privitor la Transnistria

Proiectul stipulează că criteriile exacte pentru stabilirea circumscripţiilor vor fi elaborate de Comisia Electorală Centrală. Codul Electoral trebuie să includă prevederi specifice şi detaliate cu privire la organizarea scrutinului pentru locuitorii din Transnistria privind stabilirea secţiilor de votare, colectarea semnăturilor şi desfăşurarea campaniei. Decizia cu privire la numărul circumscripţiilor repartizate Transnistriei are elemente politice şi ar putea fi reglementată direct legislativ.

Privitor la alegătorii din străinătate

Conform proiectului, CEC va determina numărul, acoperirea demografică şi geografică a circumscripţiilor uninominale din străinătate, sarcină problematică deoarece mulţi moldoveni stabiliţi peste hotare sunt înregistraţi în baza adresei din R. Moldova şi ar putea figura şi în circumscripţiile din R. Moldova. Pentru a garanta putere egală de vot pentru alegătorii din străinătate, se recomandă ca legea să fie mai explicită în privinţa criteriilor de stabilire a circumscripţiilor din străinătate.

Privitor la retragerea mandatului

Un mandat imperativ este interzis de Articolul 68 (2) al Constituţiei Republicii Moldova. Curtea Constituţională a precizat de asemenea că mandatele de deputat sunt irevocabile şi sunt exercitate în interesul întregului popor. Mai mult, procedura de retragere nu este în conformitate cu standardele internaţionale şi este un motiv de îngrijorare pentru OSCE şi Consiliul Europei.

După avizul Comisiei de la Veneția privind inoportunitatea schimbării actualului sistem de vot, Serviciul European de Acțiune Externă a avertizat potentaţii de la Chișinău să nu admită schimbarea actualului sistem de vot. Serviciul European de Acțiune Externă gestionează relațiile diplomatice ale UE cu țări terțe și conduce politica externă și de securitate a Uniunii Europene.

„Am luat act de nota Comisiei de la Veneţia şi a Biroului OSCE pentru instituţii democratice şi drepturile omului privind proiectul de revizuire a legislaţiei electorale. După cum a subliniat Comisia de la Veneţia şi Biroul OSCE pentru instituţii democratice şi drepturile omului, alegerea unui sistem electoral este o decizie suverană a unui stat. Cu toate acestea, noi împărtăşim punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia şi al Biroului OSCE pentru instituţii democratice şi drepturile omului că modificările propuse provoacă îngrijorări serioase în contextul politic actual şi că polarizarea existentă în jurul acestei iniţiative legislative nu este recomandabilă, luând în considerare lipsa de consens larg între factorii de decizie”, se menţionează într-un comunicat al Serviciului.

„Nu este recomandabilă”

„Cele mai importante îngrijorări sunt riscurile de influenţă asupra candidaţilor şi constituirea circumscripţiilor electorale, pragul excesiv de ridicat pentru reprezentarea parlamentară şi riscurile de reprezentare neadecvată a minorităţilor şi femeilor. În plus, această revizuire propusă nu a ţinut cont de recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale Biroului OSCE pentru instituţii democratice şi drepturile omului privind activitatea partidelor politice şi campaniile de finanţare a acestora, care ar putea periclita controlul efectiv şi supravegherea formaţiunilor politice din cauza lipsei de resurse adecvate în R. Moldova”, precizează Serviciul.

„Având în vedere lipsa de consens în privinţa acestei iniţiative legislative, suntem de acord cu opinia Comisiei de la Veneţia şi a Biroului OSCE pentru instituţii democratice şi drepturile omului că ‚o asemenea schimbare radicală, deşi aceasta este o prerogativă suverană a statului, nu este recomandabilă de data aceasta’”, subliniază reprezentanţii Înaltului Reprezentant al UE pentru politica externă.

„Această iniţiativă legislativă, în cazul în care va fi adoptată de Parlament şi va fi aplicată, va fi tratată în spiritul obligaţiilor Republicii Moldova ca membru al Consiliului Europei. Amintim că democraţia şi supremaţia legii stau la baza Acordului de Asociere dintre UE şi R. Moldova. Aşteptăm ca Republica Moldova să respecte autoritatea Comisiei de la Veneţia şi o încurajăm să continue şi să aprofundeze cooperarea sa strânsă cu Consiliul Europei şi structurile acestuia, respectând toate recomandările sale.”

Tusk: „Recomandările trebuie respectate pe deplin”

După exprimarea poziţiei Comisiei de la Veneţia, a Biroului OSCE pentru instituţii democratice şi drepturile omului şi a Serviciului European de Acțiune Externă faţă de iniţiativa legislativă a democraţilor şi socialiştilor, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a exprimat un mesaj tranşant guvernanţilor de la Chişinău în care a solicitat respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia. „I-am spus prim-ministrului Republicii Moldova, dl Pavel Filip, că recomandările Comisiei de la Veneţia privind schimbarea sistemului electoral trebuie respectate pe deplin”, a anunţat acesta pe Twitter.

„Cea mai importantă problemă de care vorbim în documentul publicat de Comisia de la Veneţia spune că experienţa ne arată că în această regiune un sistem electoral mixt duce către o influenţă crescută a importanţei banilor în politică. Oamenii politici care au bani pot cumpăra, într-un fel sau altul, voturi, şi abia apoi să intre într-un partid, în politică. Aceasta este o experienţă pe care o avem cu Ucraina, care poate fi foarte relevantă pentru Moldova”, a adăugat oficialul.

Markert: „Pune foarte multă presiune pe CEC”

În cadrul aceluiaşi interviu, Thomas Markert a spus ferm că modificarea sistemului electoral este o transformare majoră cu consecinţe pe termen lung asupra societăţii, iar această lege nu poate fi pusă în aplicare dacă nu există un consens al tuturor forţelor politice.

„O altă chestiune importantă este aceea că schimbarea sistemului electoral nu este orice fel de schimbare, ci o transformare majoră cu consecinţe pe termen lung asupra societăţii, şi, ca atare, trebuie făcută doar după ce se ajunge la un consens al tuturor forţelor politice. Or, urmărind dezbaterile din Moldova, am observat că un astfel de consens nu există. Este adevărat că există o majoritate solidă în parlament, dar trei dintre partidele parlamentare se opun acestui consens, ca şi opoziţia extraparlamentară. Or în Moldova opoziţia extraparlamentară este extrem de importantă, pentru că alegerile prezidenţiale au arătat că aceste forţe au o susţinere puternică din partea populaţiei”, a explicat secretarul Comisiei de la Veneţia.

Totodată, Thomas Markert, secretarul Comisiei de la Veneţia, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, a menţionat că „iniţiativa lasă la latitudinea Comisiei Centrale Electorale determinarea circumscripţiilor electorale. Această decizie poate influenţa rezultatele alegerilor, pune foarte multă presiune pe Comisia Electorală Centrală, politizând astfel acest organism care ar trebui să fie o instituţie pur tehnică”.

Şi comisarul european pentru Politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, i-a spus fără ocolişuri premierului Filip că Chişinăul trebuie să respecte în totalitate avizul Comisiei de la Veneţia. „Am discutat cu prim-ministrul Pavel Filip intenţia RM de a modifica sistemul electoral. Poziţia UE, care este şi poziţia mea, nu este influenţată de nimeni. Noi aşteptăm ca RM să respecte pe deplin recomandările Comisiei de la Veneţia”, a declarat miercuri comisarul european.

 

 

The following two tabs change content below.