Chişinăul pe spinare

PREMIERĂ // În capitală a fost deschis primul salon de tatuaje autorizat din R. Moldova

În şirul blocurilor gri de pe strada Ismail, unul imprimă o pată de culoare peisajului. Surprinsă de acest contrast, mă apropii pentru a desluşi literele bizare care încropesc un titlu, ce nu poate fi descifrat de la distanţă. „Tattoo Salon – primul din Republica Moldova” – scrie pe perete. Constat că şi alţi curioşi privesc inscripţia de pe clădire.

În interior găsesc gazdele – unul dintre patroni este concentrat asupra unui desen care acoperă spatele unui client, iar celălalt prezintă altor doi curioşi tatuajele în vogă. Dinu Colciu şi Igor Profir sunt doi tineri din oraşul Leova, de 30 şi, respectiv, 23 de ani, care au avut curajul să pună pe picioare propria afacere – un salon de tatuaje. „Bine aţi venit în lumea tattoo”, mă salută cel care pictează şi începe entuziasmat să-mi povestească cum a început pasiunea lui pentru tattoo.

„Eram student la Iaşi prin anii 1999, când un coleg de facultate mi-a spus că merge să-şi facă un tatuaj. Eu, fiind absolvent al unei şcoli de arte, mi s-au trezit emoţiile de odinioară şi mi-am spus că nu pot rata să văd aşa ceva. Am mers cu el şi, la întoarcere, m-am gândit că aş face cea mai mare greşeală dacă nu aş încerca să fac ceea ce-mi place mai mult – să desenez, doar că tatuaje. Mi-am găsit şi un model curajos care s-a oferit să fie în postură de experiment, un tânăr căruia i-am desenat un soare, după un model dintr-o revistă mondenă de pe atunci. Primele 5 minute mi-au tremurat mâinile, apoi am început să mă simt sigur pe mine. Mi-am întărit convingerea că facultatea de istorie pe care o făceam putea rămâne un capitol din viaţa mea şi că viitorul meu va fi dedicat tatuajelor”, îşi aminteşte cu zâmbetul pe buze Dinu Colciu, persoana care pictează tatuajele.

„Binecuvântarea” viceministrului Sănătăţii

Dinu a continuat să deseneze, şi-a improvizat chiar un aparat de tatuat, iar cozile formate din studenţi păreau că nu se mai termină. Mai târziu avea să meargă la Baia Mare pentru a face masteratul în antropologie, perioadă în care a lucrat într-un salon de tatuaje, alături de alţi doi băieţi profesionişti, de la care a învăţat şi s-a perfecţionat în acest domeniu al artei.

După mai bine de zece ani petrecuţi în România, unde a studiat, a hotărât să se întoarcă acasă pentru a-şi pune în practică experienţa acumulată în domeniul care îl pasionează cel mai mult – tatuajele. Soarta a făcut ca vara aceasta să-l cunoască pe Igor Profir, un tânăr la fel de pus pe fapte, care avea şi el în plan o afacere proprie, dar căuta domeniul potrivit. Iniţial, i-a făcut un tatuaj, apoi, dintr-o vorbă în alta, s-au gândit să încerce varianta cu salonul de tatuaje.

Companionii au studiat legislaţia Republicii Moldova în ceea ce priveşte tatuajele. Au constatat că legislaţia care ar reglementa această activitate lipseşte. Au găsit doar articole ce vizează legea cu privire la serviciile cosmetologice şi înfrumuseţarea corporală. Acest lucru nu i-a demoralizat însă, au studiat regulamentele şi modelele care funcţionează în alte ţări ale Europei de Vest, Rusia, Ucraina şi România şi au mers curajoşi cu ele la dl Mihai Magdei, viceministru al Sănătăţii. Au venit cu argumente solide şi explicaţii despre necesitatea reglementării acestui gen de activitate, dar şi importanţa acesteia în vederea combaterii riscului îmbolnăvirii cu HIV şi toate formele de hepatită la care sunt supuşi cei care îşi fac tatuaje în condiţii casnice, antisanitare. Au fost ascultaţi, au fost încurajaţi şi li s-a promis susţinere.

Preţuri modice

Băieţii au luat un împrumut substanţial de la bancă şi cu mult curaj au dat în folosinţă localul. La 22 aprilie 2010, visul lor a prins contur. Tinerii antreprenori au primit autorizaţie şi salonul lor de tatuaje este primul de acest gen în R. Moldova. Salonul oferă servicii de tatuaje artistice la cel mai înalt nivel. Tinerii au procurat aparate şi scule de ultimă generaţie din Italia şi Germania. În salon se lucrează cu aparatură profesională şi pigmenţi de cea mai înaltă calitate. Toate accesoriile sunt de unică folosinţă şi sunt desigilate în faţa clientului. Un tatuaj costă de la 12 lei pentru 1 cm2 în alb/negru; 15 lei pentru un cm2 de tatoo color şi 20 de lei cm2 pentru restaurarea tatuajelor vechi. De asemenea, clienţii mai pot opta pentru un machiaj permanent al sprâncenelor, buzelor şi al pleoapelor. În România aceste servicii costă de la 1 euro – 1 cm2 pentru tatuaje alb-negru,1,5 euro pentru cele color şi 2 euro pentru 1 cm2 la tatuajele refăcute. În alte ţări europene, aceleaşi servicii costă de la 2,5 euro la 5 euro pentru 1 cm2.

În ceea ce priveşte tipologia tatuajelor, acestea diferă în funcţie de stil, model şi cromatică. Clienţii pot alege de la desene tribale, celtice, litere, caractere la ieroglife, portrete, reprezentări biomecanice, religioase, tradiţionale, orientale, high-tech etc.

„Sunt încântat”

„Unul din visurile mele era să port cu mine mereu imaginea oraşului iubit – Chişinăul. Am venit la băieţi cu această doleanţă, le-am explicat în câteva cuvinte cum văd eu acest tatuaj. A doua zi mi-au pus la dispoziţie mai multe modele schiţate din care l-am ales pe cel mai potrivit. În două zile mi-a fost aplicat desenul pe spate. Sunt încântat”, ne-a mărturisit fascinat unul din primii clienţi ai salonului, Aurel Tipa. De astfel, de servicii pot beneficia toţi doritorii cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani – cu acordul părinţilor, şi toţi majorii care nu suferă de boli cardiace şi care nu sunt alergici la intervenţii efectuate la nivelul pielii.

„Suntem foarte conştienţi că încercăm să venim cu nişte servicii exclusive în R. Moldova. În Europa cifra afacerilor a saloanelor de tatuaje atinge 150-200.000 de euro pe an, aici însă paşii vor fi mai mici. Avantajul nostru este că oferim servicii calitative, suntem primii licenţiaţi, eu având în „colecţie” câteva sute de oameni tatuaţi de mine, desenele şi impresiile cărora vorbesc de la sine”, a menţionat Dinu Colciu.

Salonul este un proiect pilot în Republica Moldova – statul monitorizează activitatea salonului timp de un an de zile, în vederea adoptării, eventuale, a unui proiect de lege ce vizează strict segmentul de tatuaje. Pe moment, în Chişinău există circa 20 de saloane de frumuseţe care oferă şi servicii de tatuaje.

Anastasia CIULEACU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)