Chişinăul nu crede lacrimilor

Expert: „Primăria trebuie să stabilească ordinea priorităţilor în demararea proiectelor”

Dorin Chirtoacă şi-a prezentat raportul de activitate pentru primul an al celui de-al doilea mandat. În timpul celor trei ani care i-au mai rămas din cel de-al doilea mandat, edilul a spus că vrea să construiască o parcare subterană în PMAN, să elaboreze şi să implementeze un proiect de reabilitare a centrului istoric, dar şi altele. În timp ce primarul citea din lista cu realizări şi intenţii, un grup de persoane a manifestat împotriva demolării monumentelor istorice.

Vadim VASILIU

În scuarul Europei din Grădina publică Ștefan cel Mare din Chișinău, edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, a venit să-şi prezinte raportul de activitate pentru anul 2011-2012, dar și proiectele pe care primăria vrea să le realizeze în perioada 2012-2015. Deși pe 19 iunie canicula a fost devastatoare, scuarul a avut mulți vizitatori care au venit să audieze raportul. La eveniment nu au lipsit și cetățenii nemulțumiți de activitatea primarului, aceștia l-au huiduit  cerându-i să se implice în problemele cu care se confruntă.

Troleibuzele, bifate din nou la realizări

Dorin Chirtoacă a menționat că aceasta este ziua în care presa ar trebui să scrie de bine despre primăria Chișinăului. „Măcar o dată pe an să se vorbească despre realizări și succese. De rău se vorbește prea mult”.

Primarul a dat citire listei ce cuprinde circa 60 de realizări ale primăriei. Procurarea și punerea în circulație a celor 102 troleibuze noi; reconstrucția și amenajarea lacului din parcul „Valea Morilor”; eliminarea clorului din procesul de tratare a apei potabile și înlocuirea acestuia cu dezinfectant care nu dăunează sănătăţii; deschiderea primului departament de urgență pentru copii la Spitalul „Valentin Ignatenco”; construcția unei săli sportive la Liceul rus „Alecu Russo” în valoare de 6,5 milioane lei; soluționarea problemei inundațiilor în zona Gării prin implementarea unui proiect în valoare de 900.000 Euro finanțat de Comisia Europeană – sunt cele mai importante realizări.

Parcări subterane și gări doar la periferii

Primarul general a făcut publice și proiectele pe care vrea să le realizeze în următorii ani de mandat – construcția unei parcări subterane în PMAN; reabilitarea transportului public, până la înnoirea completă a parcului de troleibuze și autobuze; strămutarea autogărilor din zona centrală a capitalei spre periferii pe direcțiile sud, nord, est, vest; amenajarea albiei râului Bâc după modelul râului Dâmbovița din București; elaborarea și implementarea proiectului „Reabilitarea centrului istoric”, asamblarea troleibuzelor la Regia Transport Electric; construcția unui adăpost pentru animalele fără stăpân, conectarea Aeroportului cu centrul capitalei printr-o linie de cale ferată etc.

Proiecte în ordinea priorităţilor

JURNAL a încercat să afle cât de realiste sunt proiectele promise de primarul Dorin Chirtoacă pentru următorii trei ani. Expertul IDIS „Viitorul”, Victor Mocanu, ne-a explicat că primăria Chișinăului trebuie să prioritizeze proiectele pe care şi le propune. Expertul ne-a explicat că unele proiecte care se realizează în municipiul Chișinău au fost demarate doar în momentul în care o instituție sau alta a căzut de acord să ofere bani.

„Orientarea proeuropeană ne deschide accesul la diferite fonduri ale UE, inclusiv credite. Proiectele pot fi finanţate prin granturi, dar și prin parteneriate publice private. Cred că trebuie să se stabilească ordinea priorităţilor de demarare a proiectelor, în special trebuie să se pună accent pe proiecte de infrastructură. Ar fi necesar ca și societatea civilă să se implice în elaborarea unor proiecte”, a explicat Victor Mocanu.

Primarul a plâns

Dorin Chirtoacă s-a emoționat atunci când a răspuns la întrebarea jurnaliştilor: „Ce și-ar reproşa?”. Minute bune în scuarul Europei s-a instaurat o linişte. Cineva a încercat să aplaude, însă gestul nu a fost susţinut de majoritatea celor prezenţi. În sfârşit, consilierul primarului i-a adus un pahar cu apă şi edilul şi-a reluat discursul. El și-a reproșat cu lacrimi în ochi că nu reuşeşte să-şi vadă părinţii. „Mai des îi vedeam atunci când eram student la Bucureşti decât acum”, a spus primarul.

De asemenea, Chirtoacă a menţionat că este nemulţumit de problemele nerezolvate până acum. „Îmi mai pierd răbdarea, mai scap câte un rusism, dar numai cine nu munceşte nu face greşeli”, se scuză Dorin Chirtoacă.

Protestatari împotriva lui Grozavu

În timp ce Dorin Chirtoacă citea din lista cu realizări, s-a apropiat un grup de persoane cu pancarte care scandau „Rușine!” la adresa primarului. Pe pancarte scria „Nu demolării!”, „Grozavu și Radu Blaj = distrugătorii”, „Șciusev 52, Hotel sau monument?”. Unele persoane prezente au încercat să se opună manifestanților și au rupt din pancarte, însă membrii asociaţiei obşteşti „Orașul meu drag” au scos din sacoșe pancarte noi și le-au afișat în fața primarului. Dorin Chirtoacă i-a rugat pe poliţişti să-i lase pe manifestanţi să protesteze în voie. „Rog poliţia să nu intervină cumva, doar dacă sunt agresivi şi sar la bătaie”, a declarat Chirtoacă. Primarul a menţionat că astăzi, 22 iunie, îi aşteaptă pe cetăţeni în audienţă la primărie.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)