Chişinăul îndeamnă Moscova să nu impună măsuri restrictive în relaţiile comerciale

supermarket1Moscova nu are niciun motiv de îngrijorare faţă de o re-exportare a unor bunuri europene de pe teritoriul Republicii Moldova şi nu are nevoie de măsuri restrictive în acest sens, a declarat joi ministrul moldovean pentru Economie Adrian Candu pentru RIA Novosti, scrie mediafax.ro.

„Nu există motive de teamă că aceste bunuri vor fi livrate către Rusia via (Republica) Moldova. Nu există motive economice sau legale pentru ca să ni se impună măsuri restrictive”, a declarat ministrul pentru agenţia rusă citată de site-ul Sputnik. Moscova a restricţionat importurile de carne şi fructe moldoveneşti anul acesta, invocând o prevenire a unor livrări ilegale de produse europene Rusiei ca răspuns la sancţiunile impuse de către Uniunea Europeană Rusiei, pe care o acuză de implicare în criza din Ucraina. De asemenea, autorităţile ruse au anulat la 1 septembrie scutiri de taxe acordate anterior pentru anumite alimente provenind din fosta republică sovietică. Ele au motivat măsura invocând protejarea pieţei ruseşti de un „flux necontrolat de bunuri duty-free”, după ce Chişinăul a semnat pe 27 iunie Acordul de liber-schimb cu UE.

Ministrul moldovean pentru Agricultură şi Alimentaţie, Vasile Bumacov, a estimat săptămâna aceasta, tot pentru RIA Novosti, că pierderile provocate de restricţii pot atinge 200 de mil. de dolari. Serviciul rus pentru controlul veterinar şi al plantelor (Roselhoznadzor) a anunţat marţi că este pregătit să negocieze cu Republica Moldova anularea restricţiilor, cu condiţia ca Chişinăul să împiedice contrabanda cu mărfuri europene în Rusia.