Chişinăul este incapabil să asigure alimentaţia copiilor din grădiniţe

La Grădiniţa-creşă nr. 16 din Chişinău, părinţii sunt „obligaţi benevol” să scrie cereri prin care să-şi dea acordul de a plăti suplimentar pentru alimentaţia copiilor lor

primaria

Chiar dacă părinţii de la Grădiniţa-creşă nr. 16 din Chişinău erau indignaţi că, în afară de plata lunară pentru alimentaţie, achitau câte 120 de lei pentru săpun, hârtie igienică şi multe alte lucruri, recent, au fost obligaţi să semneze şi o cerere-model din partea administraţiei instituţiei preşcolare, prin care vor trebui să plătească în perioada 2 ianuarie 2015– 31 decembrie 2015 „o subvenţie din partea familiei pentru achitarea lunară a supracheltuielilor de plată pentru alimentaţia copiilor”. Noul Cod al educaţiei obligă statul să asigure educaţia preşcolară.

Directorul interimar al Grădiniţei-creşă nr. 16, Ana Bucşa, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că cererile respective sunt aprobate de Direcţia educaţie, tineret şi sport a sectorului Buiucani. Şefa interimară a Direcţiei, Viorica Negrei, ne-a declarat că, „în majoritatea instituţiilor preşcolare, peste 95% din părinţi acceptă aceste contribuţii suplimentare la alimentaţia copiilor”.

„Zilele acestea, am fost anunţat la grădiniţă că trebuie să semnez o cerere prin care vom fi obligaţi să achităm în plus pentru alimentaţia copilului. Scurg bani deja şi pentru asta. Nu mai ştiu la ce ne mai trebuie educaţie de stat, căci e privată până în măduva oaselor!”, ne spune un părinte, căruia îi păstrăm anonimatul. Acesta ne-a relatat că plăteşte lunar câte 120 de lei pentru săpun, hârtie igienică şi multe alte lucruri. „Nu ştiu pentru ce anume, căci nu-mi spun niciodată ce fac cu banii colectaţi de la cei 25 de copii. Plătim pentru reparaţie, pentru orice… Culmea a fost atunci când au schimbat o uşă la grupă şi au cerut de la părinţi câte 500 de lei, pe când o asemenea uşă costă între 700 şi 1000 de lei. Vă imaginaţi?!”, se indignează părintele.

Solicitată de JURNAL, directoarea grădiniţei, Ana Bucşa, ne-a întrebat dacă s-a prezentat părintele, insistând că trebuia să meargă la administraţia instituţiei preşcolare şi să ceară explicaţii. „De fapt, astfel se procedează în toate grădiniţele din Chişinău. Dacă cheltuielile depăşesc preţurile stabilite de către Primărie, părinţii plătesc ceea ce este suplimentar. Nu putem numi acest lucru colectare de bani. Nu s-a adresat niciun părinte la mine. Exact aşa au fost scrise cererile anul trecut. Şi aceasta în funcţie dacă au fost înregistrate cheltuieli în plus… Noi, pur şi simplu, ne asigurăm în cazul în care vor apărea cheltuieli în plus. Şi anul trecut, printr-un ordin al Direcţiei educaţie, tineret şi sport Buiucani, a fost asigurată alimentarea suplimentară a copiilor”, explică directoarea.

image1

Model de cerere oferit părinţilor de către administraţia Grădiniţei nr. 16 din mun. Chişinău părinţilor

 

În privinţa celor 120 de lei colectaţi lunar de la părinţi în grupele din instituţia vizată, Ana Bucşa ne-a declarat că în grădiniţa pe care o administrează „nu se fac colectări de bani”! Şi şefa interimară a Direcţiei educaţie, tineret şi sport Buiucani, Viorica Negrei, a afirmat că aceste plăţi sunt „absolut transparente şi legale”, deoarece se percep în baza dispoziţiei Primăriei mun. Chişinău nr. 1342 din 30 decembrie 2015. Potrivit acesteia, în majoritatea instituţiilor preşcolare, peste 95% din părinţi acceptă aceste contribuţii suplimentare pentru alimentaţia copiilor. „La calculul lunar care se efectuează pentru alimentaţia copiilor, se alocă suma oferită de municipalitate şi contribuţia părinţilor, care este diferită pentru fiecare copil în parte, în funcţie de prezenţa acestuia la grădiniţă. Solicitarea de plată suplimentară a părinţilor este diferită pentru fiecare grădiniţă din Chişinău. De exemplu, de la 1 leu până la 5 lei pe zi pentru un copil. O grădiniţă poate cere ca sumă suplimentară pentru un copil să fie de trei lei, alta de cinci lei.

În baza solicitării părinţilor, se emite un ordin din partea instituţiei preşcolare privind suma care poate fi alocată. Astfel se explică varietatea meniurilor. Suma maximă pentru hrana suplimentară din partea părinţilor nu depăşeşte cinci lei zilnic. Dacă părinţii nu vor să plătească, alimentaţia copiilor se limitează la suma de bani alocată din bugetul municipal de 17,55 lei pentru o zi. Părinţii au dreptul să refuze propunerile administraţiilor grădiniţelor”, explică Negrei. Aceasta susţine că plăţile se efectuează prin Banca de Economii şi sunt incluse în bonul de plată primit lunar de către părinţi pentru alimentaţia copilului. Noul Cod al educaţiei obligă statul să asigure educaţia preşcolară.

The following two tabs change content below.