Chişinăul are încă opt cetăţeni de onoare

Oraşul Chişinău are încă opt cetăţeni de onoare. Printre aceştia se numără Anastasia Lazariuc, Nicolae Botgros, Mihai Munteanu, Gheorghe Vrabie, Glebus Sainciuc şi Valentina Rusu-Ciobanu. Distincţia a fost acordată post mortem şi cuplului Ion şi Doina Aldea-Teodorovici.

Singurii consilieri municipali care au fost împotriva unor distincţii au fost cei din fracţiunea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova şi consilierul neafiliat, Valerii Klimenko. „Gazeta „Kommersant Plus” scrie că cetăţenii de onoare ai Chişinăului sunt terorişti. Aceasta este o opinie publică”, a spus Klimenko.

„Este vorba despre titlul de cetăţean de onoare al Chişinăului. Doamna Lazariuc, care vine aici o lună de zile, o dată la doi ani şi nici nu ştim despre asta, am auzit-o de zeci de ori, este o cântăreaţă bună, dar ce legătură are ea cu Chişinăul? Doar pentru că s-a născut lângă Chişinău? Noi devalorizăm acest titlu”, a spus şi consilierul comunist, Valerii Pavlov.

La rândul lor, mai mulţi consilieri le-au reproşat comuniştilor unele distincţii oferite fără merite. „Este foarte regretabil că cei care nu cunosc limba română ne învaţă pe noi carte şi ne învaţă cui să acordăm titlul de cetăţean de onoare. De ce acei care au adus armata a 14-a din Rusia au fost decoraţi cu ordinul Ştefan cel Mare? Ce are Latâşev şi Lebedev să primească distincţii de stat?”, a replicat consilierul, Oleg Cernei.

Din 1991 până în prezent, 37 de personalităţi marcante au primit titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Chişinău”. (jurnal.md)