Chișinăul a stat la căpătâiul lui Titus Jucov

CENTRAL_Jucov  doliu Licurici jurnal.mdÎntreg Chișinăul cultural a stat miercuri la căpătâiul lui Titus Jucov, sute de oameni au urcat pe scena Teatrului “Licurici” pentru a se reculege o clipă lângă cel adormit întru veșnicie.

Cortegiu îndoliat pe scena Teatrului “Licurici”

Au venit și oameni de teatru din Bălți, Cahul, Tiraspol, au traversat scena cu pași triști, privindu-l pentru ultima dată pe unul dintre cei mai luminoși artiști de la noi, în speranța că și el îi simte alături. Cortegiul părea că nu se mai termină, colegi, prieteni, pedagogi, scriitori, pictori, muzicieni, demnitari, politicieni tot veneau și veneau, coroane bogate și mai modeste se suprapuneau una peste alta, muntele de flori creștea. Generozitatea unui om cu inimă mare a apărut în adevărata sa lumină, tuturor celor prezenți la funeralii Titus Jucov le-a dăruit în timpul vieții multe aprecieri, încurajări, zâmbete prietenești, cuvinte calde sau pur și simplu le-a dat o mână de ajutor, cu diferite ocazii. Toți l-au iubit pe Titus Jucov pentru că împărtășea bucuria de a trăi. De aceea plecarea sa ne pare ilogică, de neînțeles.

„Acum ne dăm seama cât de mare a fost bunătatea sa, această bunătate ne-a adus aici, în teatrul lui Titus”, a spus Sandu Grecu, președintele UNITEM, la mitingul de doliu.

E cumplit de trist fără Titus Jucov

Regizorul și directorul Teatrului Republican de Păpuși „Licurici” și-a axat întregul parcurs artistic pe un demers cu adevărat nobil: protejarea miracolului de a fi copil. Pentru mii de micuți spectatori din grădinițe, licee, dar și din spitale, orfelinate, școli speciale, spectacolele domnului Jucov au deschis ușa spre lumi de vis, unde fantezia nu are limite, iar binele neapărat învinge. Puterea binefăcătoare a teatrului, funcția sa terapeutică îi erau cunoscute. Titus Jucov știa cât de scump costă zâmbetul unui copil, avea talentul de a aduce bucurie, de a educa prin joc. E de neînțeles cum am putut pierde subit o personalitate cu atâta energie, farmec, compasiune, generozitate. A fost printre puținii oameni de teatru care nu s-a lăsat niciodată descurajat de lipsurile financiare, de indiferența autorităților. A mers înainte alături de trupa sa, în căutare de noi provocări artistice, creând spectacole, festivaluri, publicând cărți, instruind tinere generații de actori și regizori. Este cumplit de trist fără Titus Jucov, dar am siguranța că lumile de vis i se arată acum. Dintre toți oamenii, el sigur le va descoperi, cu ochii larg deschiși de uimire. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Constanța Popa

Ultimul spectacol al lui Titus Jucov

Glasul actorului și regizorului Vitalie Rusu a tremurat în liniștea sălii: „De fapt, ne-ai adunat la o piesă din teatrul absurdului, Titus. Și noi suntem absurzi. Nu ne vine să credem că ceea ce se întâmplă e adevărat. Iartă-ne, Titus, și Dumnezeu să te odihnească în pace”.

Decanul Facultății de Arte Dramatice a AMTAP, Svetlana Târțău, a mărturisit: „Titus Jucov a educat câteva promoții de actori-păpușari. După absolvirea facultății el îi aducea în teatrul său, le oferea un viitor. Odată îi ziceam lui Titus că-i prea mică sala „Licurici”-ului, iar el mi-a răspuns: „Nu-i mică. E mai bine să stăm mai înghesuiți, ne vom simți mai aproape unul de altul”.

Val Butnaru: „A dispărut ceva ce-mi aparține”

Ministrul Culturii Monica Babuc a subliniat că Titus Jucov a fost un om al cetății, a avut harul de a le cultiva dragostea pentru artă și cultură multor generații de copii, ajunși adulți, și de a avea grijă de oamenii din trupa sa: „Nu știu cine ar putea conduce ca el Teatrul „Licurici”. Va trebui să ne gândim foarte bine. Deocamdată nu văd cine ar putea fi director la „Licurici”, dar acest om va trebui să păstreze moștenirea neprețuită a lui Titus Jucov”.

Dramaturgul și publicistul Val Butnaru, director al Teatrului „Eugene Ionesco”, a spus pentru jurnal.tv: „Simt această dispariție a lui Titus ca ceva care îmi aparține”. Pentru actorul Mihai Curagău, Titus a fost un prieten de suflet și un om care a răspândit „semințe ale binelui, ale frumosului”.

Marius Lazurca: „Ar fi firesc ca Teatrul „Licurici” să poarte numele lui Titus Jucov”

Ambasadorul României în Republica Moldova Marius Lazurca i-a adus de asemenea flori regretatului regizor și om de cultură, în ultima zi a aflării domniei sale printre noi, și a sugerat ca de-acum înainte Teatrul „Licurici” să poarte, cum e și firesc, numele lui Titus Jucov.

Am rămas abătuți, înfrigurați, acoperiți de negura toamnei, după plecarea lui Titus Jucov. Dumnezeu să-l odihnească în grădina sa cerească, etern înflorită.

Irina Nechit

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)