Chişinăul a împărţit microbuzele statului român şcolilor ruse din UTA Gagauz-Yeri, liceul românesc de acolo nu a intrat în listă

La Liceul „Mihai Eminescu”, unul din cele două instituţii cu predare în limba română din Autonomia Găgăuză, îşi fac studiile 280 de elevi. Aceştia se deplasează, în unele cazuri împreună cu profesorii lor, din nouă localităţi. Unii vin de la o distanţă de 25–30 de km, cum ar fi cei din Cociulia şi Capaclia. La rugămintea administraţiei liceului de a li se oferi unul din cele şase autobuze şcolare oferite de Guvernul României în anul 2014, au primit refuz.

Întâmplător sau nu, toate mijloacele de transport au ajuns la instituţii cu predare în limba rusă din Autonomia Găgăuză. „Am fost printre primii care am depus o cerere în acest sens, dar nu am fost luaţi în calcul”, a precizat directoarea liceului Svetlana Stoinov.

Ambasada României la Chişinău ne-a declarat în legătură cu acest caz că repartizarea celor 100 de mijloace de transport pentru elevi oferite de Guvernul României în 2014 a fost realizată de către autoritățile R. Moldova, prin Ministerul Educației. Liceul Teoretic «Mihai Eminescu» din Comrat nu a fost cuprins în lista de beneficiari ai acestei donații, în zona UTA Găgăuzia fiind distribuite şase microbuze.

“În vederea distribuirii celor 96 de microbuze școlare care urmează să fie donate în curând de către Guvernul României, Misiunea Diplomatică a făcut demersuri în vederea includerii instituției de învățământ menționate în lista beneficiarilor. Asistența oferită de România este destinată tuturor cetățenilor Republicii Moldova indiferent de etnie, religie sau limba vorbită. Este la fel de important ca elevii vorbitori de limba găgăuză, rusă sau bulgară din UTA Găgăuzia să poată beneficia de transport școlar ca și elevii din celelalte raioane ale Republicii Moldova.”, se menţionează într-un răspuns adresat redacţiei.

780.000 de euro

a alocat statul român pentru extinderea și îmbunătățirea condițiilor de învățare din Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”

Totodată, reprezentanţii Ambasadei au afirmat că statul român acordă constant sprijin celor două instituții de învățământ cu predare în limba română din această zonă, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat  și Liceul Teoretic din Vulcănești, prin includerea acestor instituții de învățământ în lista beneficiarilor Taberelor ARC, precum și prin alocarea a 780.000 de euro pentru extinderea și îmbunătățirea condițiilor de învățare din Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)