Chişinău reia finanţarea regimului de la Tiraspol. RM va cumpăra în acest an energie electrică atât din Ucraina, cât şi de la Cuciurgan

Republica Moldova va procura în acest an energie electrică atât din Ucraina, cât şi de la Centrala electrică de la Cuciurgan. S.A. Energocom a anunţat astăzi că a semnat încă un contract de furnizare a curentului electric,  cu Hidrocentrala „Moldavskaia GRĂS”, care a oferit un preţ cu 10 la sută mai mic decât cel solicitat până acum, scrie jurnal.md.

„În scopul consolidării securităţii energetice a Republicii Moldova şi diversificării surselor de alimentare cu energie electrică a consumatorilor, la finele lunii martie 2017, Societatea pe Acţiuni Energocom a negociat şi a încheiat un contract de furnizare a energiei electrice cu compania „DTEK Traiding” (Ucraina), valabil până la 31 martie 2018, având la bază cea mai mică ofertă de preţ existentă la acel moment.

După semnarea contractului, compania „Moldavskaia GRĂS” a prezentat o nouă ofertă la un preţ mai avantajos faţă de oferta iniţială, cu circa 10 la sută mai mic decât preţul achitat de S.A. Energocom în prezent”, se menţionează într-un comunicat al Energocom.

Astfel, au fost purtate negocieri suplimentare cu ambii furnizori şi s-a decis să se încheie un contract de furnizare a energiei electrice şi cu Centrala electrică de la Cuciurgan, care a intrat în vigoare începând cu 5 iunie. Ambele contracte sunt valabile până la 31 martie 2018 şi garantează asigurarea integrală a Republicii Moldova cu energie electrică din ambele surse în proporţie de 30 la sută din SEU Ucraina şi 70 la sută de la „Moldavskaia GRĂS”.

Amintim că această schemă de importare a curentului electric este oricum păguboasă pentru RM. „În perioada în care RM a cumpărat energie electrică din Transnistria, a contribuit, în primul rând, la finanţarea regimului separatist de la Tiraspol şi, în al doilea rând, la acumularea datoriei R. Moldova pentru gaz faţă de Gazprom. Deoarece energia era produsă din gaz, gaz pe care îl livra întreprinderea moldo-rusă „Moldova-Gaz”. Această întreprindere, „Moldova-Gaz”, rămânea datoare faţă de Gazprom şi RM, când achita pentru energie Tiraspolului, plătea de fapt energia produsă pe gazul nostru. Banii mergeau, deci, la finanţarea regimului separatist”, a menţionat anterior pentru jc.md expertul în energetică Sergiu Tofilat.