Chișinău Arena // Dodon dezvăluie prevederile păguboase ale parteneriatului public-privat

Procuratura Generală a deschis primele dosare în cazul construcției Chișinău Arena, a anunțat, miercuri, președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Costul terenului de 59 de hectare, pus în gaj, este de câteva ori mai mare decât volumul investiției, a estimat șeful statului, iar Guvernul este obligat să plătească, în decurs de 11 ani, alte 33 de milioane de euro.

Igor Dodon a anunțat că „Guvernul a alocat, până în prezent, pentru construcția Chișinău Arena, 200 de milioane de lei. Partenerul privat a investit 20 de milioane de euro. Construcția este finalizată în proporție de 80–85 la sută. Darea în exploatare este planificată la sfârșitul lunii octombrie curent”, a precizat Dodon, transmite anticoruptie.md.

„Guvernul este obligat, în decurs de 11 ani, să achite câte 3 milioane de euro. Adică, în afara celor 10 milioane de euro, plătite din bugetul de stat, statul și-a asumat obligația să mai achite alte 33 de milioane de euro în decurs de 11 ani”, a dezvăluit Igor Dodon, calificând această afacere drept „o delapidare de fonduri de la bugetul de stat”.

De asemenea, președintele a spus că investitorul a primit drept gaj, pentru aceste investiții, 59 de hectare de teren public, evaluat la 3 milioane de euro, subliniind această sumă este prea mică pentru o asemenea suprafață: „Costul terenului pus în gaj este de câteva ori mai mare decât volumul investiției. Trebuie să ne clarificăm cu cei care au semnat contractul. Acum sunt deschise dosare penale”, a mai spus șeful statului. Potrivit lui Dodon, „Ministerul Economiei și Infrastucturii se ocupă de acest obiectiv, pentru a evita alte defalcări de la bugetul de stat”.

Guvernul a aprobat, la sfârșitul lunii mai curent, o hotărâre prin care a efectuat modificări la proiectul de parteneriat public-privat cu privire la construcția Chișinău Arena. La propunerea Ministerului Educației, a fost majorată cu 1,53 milioane de euro investiția pentru darea în exploatare a acestui obiectiv. Precizăm că, costul inițial al arenei era de 43 de milioane de euro, iar în prezent a ajuns la 44,5 milioane de euro.