Chirtoacă speră la o majoritate democrată în CMC

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, şi contracandidatul său, Igor Dodon, şi-au strâns mâna în semn de pace după ce în campania electorală şi-au adus învinuiri reciproce. Gestul a fost făcut în cadrul şedinţei Consiliului Municipal Chişinău.

„Mai bine mai târziu decât niciodată”, a comentat Chirtoacă, „m-a felicitat, i-am mulţumit. E ceva firesc, deşi mai sunt unele lucruri de lămurit, cum ar fi interpelările la procuratură privind falsificarea documentelor, acţiuni care sunt în procedură de lucru”, a ţinut să precizeze edilul.

Şedinţa Consiliului Municipal Chişinău de luni a întrunit cele două treimi necesare ca formarea CMC să fie declarată legală. La şedinţă au participat 49 de consilieri municipali. Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, i-a înmânat mandatul de primar general lui Dorin Chirtoacă, după care a avut loc procedura de înmânare a legitimaţiilor de consilieri municipali. „Dacă, de obicei, sunt rostite discursuri inaugurale cu acest prilej, eu o voi face altădată”, s-a arătat rezervat Chirtoacă, precizând totodată că în următorii patru ani mun. Chişinău va avea parte de o administraţie stabilă.

Fracţiunea PLDM: colaborare, indiferent de culoarea politică

În cadrul şedinţei a fost anunţată crearea a două fracţiuni: PCRM şi PLDM. Fracţiunea comunistă va fi condusă de Boris Golovin, din aceasta fac parte 26 de consilieri municipali. În primul său discurs, Golovin a regretat că Parlamentul prin decizia sa de a lichida funcţia de preşedinte al CMC a echivalat primăria municipiului „cu cea mai mică primărie sătească” .

Din fracţiunea PLDM fac parte şapte consilieri municipali. Lider al fracţiunii a fost desemnat Ghenadie Dumanschi. Acesta a îndemnat consilierii, indiferent de culoarea politică, să colaboreze eficient cu primarul general al capitalei: „CMC nu-şi va putea onora obligaţiile faţă de cetăţeni fără o conlucrare eficientă cu primarul şi invers”.

PL a solicitat o pauză de zece zile pentru crearea fracţiunii sale şi alegerea preşedintelui acesteia. Însă, în a doua jumătate a zilei, consilierii liberali l-au ales pe Ion Gabura în calitate de preşedinte al fracţiunii, la propunerea lui Mihai Ghimpu.

„Vom avea consultări”

Din componenţa Consiliului Municipal Chişinău fac parte 51 de consilieri: 26 de consilieri PCRM, 17 consilieri PL, 7 consilieri PLDM şi un consilier PDM. Întrebat dacă speră să fie formată o majoritate democratică în cadrul CMC, primarul a declarat că în timpul apropiat vor fi purtate consultări între fracţiuni în vederea creării acesteia. „Cred că totul este posibil, vom avea consultări cu fiecare formaţiune în parte. Timpul ne va arăta”, a spus edilul.

Svetlana COROBCEANU

Foto: Nadea Roşcovanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu