Chirtoacă rămâne la primărie

FOREVER // După o noapte plină de tensiune, marcată de schimbări de scor din 30 în 30 de minute, PL a sărbătorit în dimineaţa zilei de ieri victoria.

Datele enunţate de Comisia Electorală Centrală l-au anunţat învingător în cel de-al doilea tur de scrutin pe candidatul Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă. Liberalii au aşteptat anunţul CEC la sediul partidului. Diferenţa dintre Chirtoacă şi contracandidatul său, Igor Dodon, este de circa 4000 de voturi. Candidatul PL a obţinut 50,60 la sută din voturi, iar Igor Dodon, candidatul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, s-a ales cu 49,40 la sută. Pentru Chirtoacă au votat 186 916 alegători, iar pentru Dodon – 182 494 de alegători.

„Primarul general Dorin Chirtoacă, în perioada 2011 – 2015, va fi în continuare primarul tuturor, indiferent de opţiunea politică a locuitorilor municipiului”, a ţinut să precizeze în discursul său, imediat după anunţarea rezultatelor, Dorin Chirtoacă. „PCRM nu recunoaşte înfrângerea în aceste alegeri. Diferenţa de un singur procent nu poate fi considerată înfrângere, cu atât mai mult cu cât noi considerăm că rezultatele alegerilor au fost falsificate de către actuala guvernare, prin diferite metode”, au fost cuvintele candidatului PCRM la funcţia de primar Igor Dodon, rostite la câteva ore după anunţarea rezultatelor.

Victorie asigurată de suburbii

„Nu suntem învingători şi nici n-am pierdut. Vom utiliza toate metodele și instrumentele legale ca să întoarcem votul cetățenilor care ne-au votat”, a spus Dodon, refuzând să precizeze ce subînţelege prin aceste cuvinte ori să răspundă la întrebările jurnaliştilor.

Este de remarcat că victoria lui Dorin Chirtoacă a fost asigurată ca şi în primul tur de scrutin în mare parte de suburbii, în timp ce o bună parte din alegătorii din capitală şi-au dat votul pentru Igor Dodon. Astfel, conform datelor CEC, în Grătieşti, pentru candidatul PL au votat 87,13% dintre alegători, la Băcioi – 81,87%, la Coloniţa – 81,51%, la Ghidighici – 80,78%, pe când pentru Igor Dodon au votat în cea mai mare parte alegătorii din sectorul Botanica al capitalei – 59,64%, Râşcani – 54,7% şi Buiucani – 50,65%.

Baştina liberalilor este verde

Totodată, conform datelor preliminare ale CEC, în urma turului doi de scrutin au fost aleşi 505 primari. PLDM a câştigat cursa electorală la funcţia de primar în 163 de localităţi, Partidul Democrat – în 103 primării, Partidul Comuniştilor – în 87 de localităţi, iar PL – s-a ales cu fotoliul de primar în 70 de localităţi.

În satul de baştină al primarului Dorin Chirtoacă şi al liderului PL, Mihai Ghimpu, Coloniţa, mun. Chişinău, a ieşit învingător la funcţia de primar un candidat din partea PLDM, Angela Zaporojan. Aceasta a devansat-o pe candidata PL la funcţia de primar, Maria Iarmenco, cu doar 39 de voturi.

Nu mai puţin spectaculos a fost turul doi al alegerilor şi în satul de baştină al fostului şef al statului Vladimir Voronin. Fostul primar Valeriu Miţul a migrat în preajma alegerilor locale din PCRM în PLDM. Totuşi nici acest gest nu i-a adus cele câteva zeci de voturi ca să-l devanseze pe contracandidatul său din partea PCRM, Valeriu Oprea. Acesta din urmă l-a întrecut, fiind votat de 56,8 la sută din locuitori, spre deosebire de Miţul care a obţinut 43,13 la sută.

PCRM – victorioşi în oraşe

Comuniştii au obţinut mandatul de primar în câteva centre raionale importante: Cahul, Soroca, Criuleni, Cantemir Glodeni, Leova şi Drochia.

Candidatul PCRM din Soroca, Elena Bodnarenco, a obţinut 53,8 la sută din voturi, cu circa 800 de voturi mai mult decât candidatul PLDM, Victor Său, care a obţinut 46,1 la sută.

La Cahul, candidatul comuniştilor, Petru Burlacu, a câştigat fotoliul de primar cu 68,74% din voturi, în timp ce contracandidatul sau, liberal-democratul Ion Butmalai, a strâns doar 31,26%.

Este de remarcat că, conform datelor preliminare, Valentina Casian, candidatul PL la funcția de primar al orașului Strășeni, l-a depășit pe concurentul său electoral, candidatul PCRM, Petru Porcescu. Candidata PL a beneficiat de un demers comun al partidelor membre ale AIE care şi-au exprimat susţinerea pentru candidatura sa la funcţia de primar al oraşului.

Capitala a rămas liberal-democrată şi aşa va fi „forever”

Premierul Vlad Filat a ţinut un briefing de bilanţ al rezultatelor celui de-al doilea tur al alegerilor locale şi a accentuat că Dorin Chirtoacă a meritat victoria. „PLDM a fost alături în această luptă. Dar nu am făcut-o pentru a primi mulţumiri. Rezultatul a fost meritat în măsură mai mare de locuitorii capitalei”, a spus Filat. Oficialul a vorbit şi despre înfrângerea comunistului Igor Dodon. „Am avut o discuţie telefonică cu domnul Dodon. L-am felicitat. Consider că a obţinut un rezultat foarte bun. Este un punct de vedere obiectiv. Cunosc ce înseamnă un proces electoral, mai ales când trebuie să lupţi şi în interiorul partidului. Capitala nu avea cum să fie „cucerită” de comunişti. A rămas să fie una liberal-democrată, aşa va fi forever (pe veci – n.r.)”, a comentat Vlad Filat.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu