Chirtoacă pediatrul

Potrivit raportului Centrului de Sănătate Publică al municipiului Chișinău, în ultimele trei luni, au fost înregistrate peste 40 de sesizări cu privire la intoxicațiile alimentare

La începutul săptămânii curente, edilul capitalei a avut o întrevedere cu directorii instituţiilor preşcolare, unde acesta a discutat despre diverse probleme din şcoli şi grădiniţe, inclusiv despre cazurile de intoxicaţie alimentară. Potrivit primarului, copiii care au ajuns la spital cu vomă, diaree şi febră s-ar fi infectat cu rotavirus. În acelaşi timp, una dintre firmele care a fost inclusă în lista neagră, după scandalul licitaţiilor trucate, livrează produse alimentare în toată republica.

Carolina Chirilescu

„Pe parcursul a 25 de ani, dar şi în ultimele două luni, în școlile și grădinițele din Chişinău nu a fost înregistrat niciun caz de intoxicaţie alimentară”, a declarat Dorin Chirtoacă la întâlnirea cu directorii instituţiilor preşcolare. Cât despre ultimele cazuri de îmbolnăviri care au avut loc la începutul lunii februarie în mai multe grădiniţe, Chirtoacă a menţionat că este vorba despre o infecţie cu rotavirus. JURNAL de Chişinău a publicat acum două săptămâni rezultatele analizelor de laborator a trei copii de la Grădiniţa nr. 5 din sectorul Râşcani, în care era menţionat că micuţii nu s-au infectat cu rotavirus. Chirtoacă a mai spus că după controalele din ultima perioadă efectuate de către ANSA şi Centrul municipal de Sănătate Publică nu s-au mai depistat produse alterate.

Firma „Lovis Angro” are semnat un contract şi cu Spitalul Clinic Municipal nr.1 pentru Copii din capitală, unde săptămâna trecută mai multe mame şi copiii lor s-au intoxicat după ce au luat masa la cantină. Mamele spun că primele simptome de toxiinfecţie alimentară au început să apară vineri dimineaţa, după ce joi au mâncat terci şi peşte.

Sanepidul vine cu alte declaraţii

Potrivit raportului Centrului de Sănătate Publică al municipiului Chișinău, în ultimele trei luni, au fost înregistrate peste 40 de sesizări cu privire la intoxicațiile alimentare. În urma controalelor, medicii specialişti au depistat o serie de nereguli, cum ar fi peşte şi carne fără acte de provenienţă, ouă cu ştampilă ilizibilă, fructe şi legume alterate sau de proastă calitate ş.a. Directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi, a menţionat într-o conferinţă de presă că toţi cei implicaţi au responsabilitate faţă de procesul de achiziţie, păstrare şi preparare a bucatelor pentru masa copiilor. „Un rol de primă importanţă în acest sens le revine conducătorilor de instituţii, care au sarcina de supraveghere directă a exercitării funcţiilor de către fiecare lucrător din sistemul de alimentaţie a copiilor”, a adăugat Gaberi.

Firmă interzisă în Chişinău livrează produse în toată republica

După scandalul licitaţiilor trucate de la sfârşitul anului 2016, câteva firme, printre care şi Lovis Angro, care livrau produse alimentare în şcoli şi grădiniţe au fost trecute în lista neagră. Primarul Dorin Chirtoacă a semnat şi o dispoziţie în acest sens, iar administratorii şi fondatorii firmei sunt cercetaţi în dosarul licitaţiilor trucate. Şeful procuraturii anticorupţie, Viorel Morari, a declarat pentru Moldova Curată că în prezent Lilian Sofrone se află sub control judiciar, după ce a fost cercetat în arest. El este învinuit în baza articolului 328 Cod penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu de către persoanele implicate în organizarea licitaţiilor. Potrivit procurorului, urmărirea penală este pe final, dosarul urma să fie transmis în instanţă la începutul lunii martie. Pe site-ul Agenţiei Achiziţiilor Publice am găsit contractele semnate dintre firma „Lovis Angro” cu diverse primării, spitale şi alte întreprinderi din RM. Cele mai recente contracte au fost semnate acum două săptămâni. Primăria oraşului Orhei a încheiat cu firma respectivă un contract în valoare de peste 274 mii lei. De asemenea, această firmă are semnate contracte şi cu primăriile raioanelor Cahul, Ştefan-Vodă, Floreşti, Străşeni, Hânceşti, Căuşeni, Criuleni, Dubăsari, Teleneşti ş.a. Produsele acestea vor ajunge pe mesele copiilor.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)