Chirtoacă, cavaler al ordinului „Coroana României”

Regele Mihai I al României a decis să îl decoreze pe primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, cu Ordinul „Coroana României” în grad de Cavaler, transmite Romanian Global News.

Până în prezent, nimeni din Republica Moldova nu a fost decorat de către Maiestatea Sa, regele Mihai I al României. Ceremonia de decorare va avea loc la Castelul Peleş la 10 septembrie 2013.

Ordinul „Coroana României” a fost restabilit de Maiestatea Sa regele Mihai I la 30 decembrie 2011 ca ordin dinastic (al familiei regale). Ordinul a fost iniţial instituit de regele Carol I prin decretul regal nr. 1244 din 10 mai 1881, cu prilejul proclamării Regatului României, pentru a recompensa serviciile aduse statului. Distincţia recompensează meritele cetăţenilor români şi străini care aduc un aport substanţial la dezvoltarea şi consolidarea României, prin acţiuni publice sau prin excelenţă în profesie, pentru fapte puse în slujba statului şi a naţiunii.

Ordinul „Coroana României” are cinci grade: cavaler, ofiţer, comandor, mare ofiţer şi mare cruce. Membrii ordinului sunt numiţi pe viaţă. Numărul lor este limitat astfel, pe grade: mare cruce: 50 de membri, mare ofiţer: 160 membri, comandor: 300 de membri, ofiţer: 600 de membri, cavaler: 1200 de membri.

Nimeni nu poate fi admis în ordin decât începând cu gradul de cavaler. De la gradul de cavaler la cel de ofiţer trebuie să treacă cel puţin doi ani. De la gradul de ofiţer la cel de comandor, cel puţin trei ani. De la gradul de comandor la cel de mare ofiţer, cel puţin patru ani. De la gradul de mare ofiţer la cel de mare cruce, cel puţin cinci ani.

Ziua Ordinului „Coroana României” va fi sărbătorită la 14 martie, ziua în care, în 1881, a fost proclamat Regatul României. Motto-ul Ordinului „Coroana României” este „Prin noi înşine”, la fel ca doctrina economică lansată de Partidul Liberal încă de la constituirea sa.

Ceremonia de decorare va avea loc la Castelul Peleş, pe 10 septembrie. „Cu siguranţă privesc pozitiv monarhia din România, mai ales, că, de fapt, de când a avut loc descălecatul Ţării Moldovei şi până la 1947 Principatele Române au fost monarhii, am avut domnitori”, a menţionat edilul Chişinăului pentru „Europa Liberă”.

„Şi doar din cauza pactului Molotov-Ribbentrop, semnat la 23 august 1939, soarta lumii s-a schimbat, odată cu cel de-al Doilea Război Mondial şi, după aceea, forţarea regelui Mihai I să abdice. De aceea, este firesc să ne fie fiecăruia aproape atâta timp cât mergem şi depunem flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare, la Mihai Viteazul şi la toţi ceilalţi. Este firesc să ne fie aproape, altfel, ar însemna să ne negăm pe noi înşine”, a mai declarat Chirtoacă.

Ilie Gulca  

The following two tabs change content below.