China pe puncte // „Regatul Florilor”

china_dragon_talk_2131244b4. Cunoscut drept „Regatul Florilor”, puţini ştiu că minunata Chină a dat lumii mandarinele şi orhideele. De asemenea, îngheţata şi pastele făinoase erau în meniul multor restaurante pe vremea când Marco Polo a vizitat China. Se spune că marele explorator a luat reţetele cu el, ulterior europenii perfecţionându-le, creând îngheţata cu ciocolată şi spaghetele 500 de ani mai târziu.

5. Cunoaştem faptul că hârtia provine din China. La fel şi hârtia igienică, inventată în 1300 e.n. Aceasta era produsă în ediție limitată, numai pentru casa imperială.

6. Deși am fost învăţaţi că britanicii au inventat fotbalul şi chinezii ping-pongul, istoricii au căzut de acord că fotbalul provine din China, unde se juca frecvent în anul 1.000 i.e.n., iar ping-pongul, sub denumirea de „tenis de masă”, a fost inventat de britanici. În pofida acestui fapt, în zilele noastre, britanicii au cel mai puternic campionat de fotbal din lume şi cea mai proastă reprezentare în competițiile de tenis de masă. De cealaltă parte, chinezii sunt campioni mondiali la ping-pong, în timp ce performanţele în fotbal se lasă încă aşteptate.

Mihai Jumugă