China pe puncte

china_dragon_talk_2131244b11. În secolul II î.e.n. – cu 1700 ani înaintea europenilor – pentru medicina chineză nu mai era o enigmă faptul că circulaţia sângelui în organismul uman era posibilă datorită inimii. Abia în secolul XVII e.n., William Harvey a „descoperit” acest lucru.

12. Chinezii au început producţia în masă a mătăsii în anul 3000 î.e.n. Romanii numeau China „Serica”, adică „Tărâmul Mătăsii”. Potrivit legendei, Xi Ling Sui, soţia împăratului Huang Di, este cea care a descoperit mătasea, când, din întâmplare, un cocon a căzut în ceaşca sa cu ceai. În contact cu lichidul fierbinte, acesta s-a desfăcut în sute de fire fine. În acele vremuri, secretul producerii mătăsii era păzit cu sfinţenie. Prin decret imperial, oricine era prins încercând să scoată coconi sau viermi de mătase din ţară, era executat pe loc.

13. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Shanghai a fost singurul port din lume care a acceptat intrarea pe teritoriul chinez, fără viză, a circa 20.000 de imigranţi evrei, persecutaţi de regimul hitlerist.

Mihai Jumugă