Chifle cu viermi

ALIMENTAŢIE // Un asemenea produs putea să-l mănânce un bătrân care nu ar fi observat viermii

Un elev de la Liceul Teoretic „Constantin Negruzzi” din Chişinău a găsit în chiflele „Cu scorţişoară” mai mulţi viermi. Chiflele sunt produse de Combinatul de Panificaţie „Franzeluţa” şi aveau indicată pe ambalaj data de „11.10.2011”, ziua în care elevul le-a cumpărat de la centrul de comerţ „Budeşti”, situat pe str. P. Zadnipru, sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a le consuma elevul le-a deschis ambalajul a doua zi. Solicitaţi de JURNAL, angajaţii Laboratorului Central de Încercări al SA „Franzeluţa” au spus că au mai fost înregistrate asemenea plângeri din partea consumatorilor, cu mulţi ani în urmă, dar în urma cercetărilor s-a depistat nerespectarea condiţiilor de păstrare a produselor.

Victoria POPA

Ca să ne convingem de cele spuse, băiatul a venit la redacţia JURNALULUI cu chiflele. „Martori îmi sunt colegii. Am vrut să mănânc chiflele la prima pauză, cum o fac de obicei şi am observat un vierme, apoi altul. Mi-a venit rău şi am renunţat la micul meu dejun”, ni-a spus Radu Căldare, elev în clasa a IX-a. Băiatul crede că viermii erau din cauza că făina n-a fost bine cernută. El a mai spus că, de acum înainte, va renunţa la chiflele preferate. Radu crede că ar trebui întreprinse măsuri privind ambalarea şi păstrarea în magazine a produselor alimentare, pentru că un asemenea produs ar fi putut să-l mănânce un bătrân care nu ar fi observat viermii.

Recomandarea experţilor

Solicitată de JURNAL, şefa Laboratorului Central de Încercări al SA „Franzeluţa”, Olga Niculică, a comunicat că au avut mai multe plângeri de acest fel în anii 1998 – 1999, când a fost un an secetos. Atunci viermii erau găsiţi în majoritatea cazurilor în biscuiţi. Aceste cazuri nu au lăsat indiferentă   administraţia „Franzeluţei” care a apelat la Institutul de Zoologie al AŞM pentru a cunoaşte originea acestor viermi. Investigaţia făcută de grupul de experţi din laboratorul de Entomologie al Institutului de Zoologie al AŞM a demonstrat că: „Infestarea producţiei de către dăunător în sectorul de producere este exclusă, fiindcă, conform tehnologiei, turtele trec o prelucrare termică (de la 50 până la 240 grade Celsius), la care nu rezistă niciun stadiu de dezvoltare al fluturelui – ou, larvă, pupă sau adult”. Ei mai confirmă că prin testările de laborator omizile moliei pătrund în interiorul pachetului prin orificiile lăsate de instalaţiile de ambalare sau chiar prin perforarea ambalajului. Experţii recomandă consumatorilor să păstreze produsele în condiţiile scrise pe ambalaj.

„După ce am avut acele sesizări, pe fiecare pachet de chifle s-a specificat pentru consumatori modul de păstrare a produselor”, a mai spus Olga Niculică.

Vizitele anuale ale CSPMC

Şi Constantin Grecu, medic-igienist la Centrul de Sănătate Publică din Municipiul Chişinău (CSPMC), confirmă că în asemenea caz nu sunt de vină cei care produc, adică SA „Franzeluţa”, motivând că acolo se respectă toate normele şi regulile tehnice, iar procesul de prelucrare a produselor de panificaţie de acest fel este de 280 grade Celsius, la care orice vietate nu rezistă. Potrivit lui Grecu, conform legislaţiei, vizitele la întreprinderi se fac o dată pe an, iar uneori, dacă nu se reuşeşte, şi mai rar, pentru că sunt multe unităţi de producere. Asemenea cazuri pot fi numai în timpul păstrării produsului sau al expirării timpului de păstrare, indicat pe ambalaj.

Menţionăm că nu este pentru prima dată când în produsele alimentare au fost găsiţi viermi. Astfel, săptămâna trecută, în  una din grădiniţele din capitală un copil a găsit viermi în terci. De astfel de mâncare „au avut parte” copiii de la grădiniţa „Îngeraşul” din sectorul Râşcani al capitalei. Părinţii sunt revoltaţi la culme, pentru că nu pentru prima dată copiii lor găsesc insecte în bucate. Deşi au sesizat de nenumărate ori administraţia instituţiei, ei se plâng că n-au fost luaţi în serios. De cealaltă parte, directorul grădiniţei dă vina pe furnizorul de produse alimentare.

Pentru neglijenţă în serviciu, directoarea grădiniţei „Îngeraşul” din capitală a fost demisă. Şeful Direcţiei Educaţie a preturii sectorului Râşcani şi metodista instituţiei au fost sancţionaţi cu mustrare aspră, deoarece „nu au efectuat controale inopinate la timp” (sic!). Decizia a fost luată de reprezentanţii Direcţiei generale Educaţie după ce Jurnal TV i-a sesizat pe marginea acestui caz.

The following two tabs change content below.