Chetraru, noul-vechi şef la anticorupţie?

Noul şef al Centrului Naţional Anticorupţie (fostul Centru pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei) urmează să fie ales de Parlament dintr-un număr de 22 de candidaţi care şi-au depus dosarele de participare la concurs. Deputaţii comunişti acuză colegii din coaliţia majoritară de măsluirea concursului şi chiar spun numele viitorului şef al CNA. În acelaşi timp, aleşii din Alianţa pentru Integrare Europeană susţin că nici nu au discutat despre vreo candidatură în acest sens, iar procesul de selectare a candidaţilor este unul transparent.

 

Raisa LOZINSCHI-HADEI

 

Miercuri, Comisia parlamentară juridică, pentru numiri şi imunităţi urmează să decidă ce candidaţi întrunesc condiţiile de participare la concurs, iar vineri cei rămaşi vor susţine un interviu şi un test în scris. Un singur candidat care va acumula cel mai mare punctaj urmează să fie propus deputaţilor pentru aprobare. În cazul în care acesta nu va fi ales, va fi organizat un nou concurs.

 

Alianţa nu a discutat

 

Atât liderul fracţiunii liberal-democrate din Parlament, Valeriu Streleţ, cât şi deputatul liberal Valeriu Munteanu, dar şi preşedintele de onoare al democraţilor Dumitru Diacov, au declarat pentru JURNAL că alianţa de la guvernare nu a discutat vreun candidat comun pentru şefia CNA. „Comisia parlamentară de profil trebuie să se pronunţe şi după asta vom discuta subiectul în cadrul Alianţei”, ne-a spus Streleţ. „Toate componentele Alianţei sunt de acord ca viitorul şef la CNA să fie unul independent. Este un concurs transparent”, susţine liberalul Valeriu Munteanu.

 

„Lasă să fie şi Chetraru”

 

Comunistul Sergiu Sîrbu afirmă, însă, că este convins de faptul că noul şef la anticorupţie a fost deja desemnat, iar concursul anunţat este doar o formalitate. „Nu există transparenţă, nu se ştie cine va alcătui testele. Eu cred că tot Viorel Chetraru va fi ales în noua funcţie, asta dacă PL-ul a cedat iarăşi funcţia PD-ului”, zice Sîrbu. „Sunt mulţi candidaţi, unul mai simpatic decât altul. Nu s-a discutat niciun candidat în cadrul Alianţei. Unii spun că noul şef va fi candidatul nostru, dar noi am spus clar că această funcţie trebuie depolitizată. Să fie şi Chetraru, că el nu este membru de partid. Oricum, CNA va fi mai mult o structură intelectuală, deoarece multe din atribuţiile sale au fost transferate Ministerului Afacerilor Interne”, declară democratul Dumitru Diacov.

 

Candidaţii

 

Vinerea trecută a expirat termenul de depunere a dosarelor pentru ocuparea funcţiei de şef al CNA. În concurs s-au înscris 22 de candidaţi: Veaceslav Guţan, lector superior la Catedra Investigații Operative în cadrul Academiei de Poliţie „Ștefan cel Mare”, Octavian Bejan de la Institutul de Științe Penale și Criminologie, Constantin Lazăr, jurist superior la „Transparencу International Moldova”, Lidia Arseni, fost procuror, Gheorghe Russu, vicedirector CCCEC, Valeri Astafiev, avocat, Eugen Guţan, avocat, Dan Marian, consilier la „Rompetrol”, Anatolie Bâzgu, avocat, Sergiu Armaşu, fost şef al Poliţiei Rutiere, Grigore Ciocanu, preşedinte al Consiliului Civil de monitorizare a activității CCCEC, Ciprian Valah, lector la Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”, Igor Popa, coordonator și avocat înregistrat la Judecătoria Supremă din Frankfurt pe Main, Germania, Gheorghe Ciobanu, procuror, Evgheni Dmitriev, consultant principal în serviciul Consiliului Suprem de Securitate al Aparatului Președintelui RM, Anatol Donciu, fost şef al Direcției Generale Analitică, Prognozare și Prevenire, CCCEC, Viorel Chetraru, director CCCEC, Valeriu Muntean, lector universitar, Constantin Brânză, avocat, Ilie Rotaru, avocat, Verbeceanu Vitalie, şef al Direcției generale prevenirea corupției, secretar al grupului de monitorizare pentru implementarea Strategiei Naționale, Tudor Gabura, ofiţer CCCEC.

 

Reformarea CCCEC este printre condiţiile impuse de Uniunea Europeană pentru ca Republica Moldova să obţină un regim liberalizat de vize.

 

 

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)