Cheltuieli de 640 milioane de lei în tehnologii dubioase

Ex-premierul Ion Sturza a declarat săptămâna aceasta că, în 2010, „Moldtelecom” a investit 640 de milioane de lei în „tehnologii dubioase” şi în mare parte inutile pentru telefonia fixă, lăsând să se înţeleagă că e vorba de tehnologii pentru interceptarea discuţiilor telefonice. Acelaşi lucru a fost specificat ieri şi de premierul Vlad Filat, care a declarat că are mai multe întrebări referitor la investiţiile de 600 de milioane şi eficienţa lor.

Neagă acuzaţiile

Potrivit unui comunicat de presă al „Moldtelecom”, instituţia a investit anul trecut în total 976 milioane de lei. 25 la sută din această sumă au fost direcţionaţi pentru dezvoltarea telefoniei fixe, 25% pentru dezvoltarea şi extinderea reţelei de date, atât în zona urbană, cât şi în zona rurală, 24% la dezvoltarea reţelei 3G conform cerinţelor licenţei deţinute de societate şi 16,2% – pentru extinderea reţelei de transmisiuni şi transport. Investiţiile au permis sporirea numărului abonaţilor cu 125 mii, sporirea cotei de piaţă în telefonia mobilă de la 3,6% în 2009 până la 4,1% în 2010, şi prestarea serviciilor de televiziune de către „Moldtelecom”. În comunicat nu se spune nimic despre suma de 640 milioane lei la care au făcut referire Sturza şi Filat.

Fără niciun audit în perioada guvernării comuniste

Este de remarcat că pe parcursul guvernării comuniste întreprinderile de stat, printre care şi „Moldtelecom” nu au fost supuse niciodată unui control riguros din partea auditorilor Curţii de Conturi. Sergiu Guja, membru al CC, a declarat pentru JURNAL că instituţia pe care o reprezintă a făcut un singur control la „Moldtelecom” în ultimii cinci ani, însă a cuprins un segment nesemnificativ.

Directorul „roşu”

Este de remarcat că Vitalie Iurcu, directorul companiei S.A. “Moldtelecom”, este unul dintre directorii “roşii” care şi-au păstrat fotoliul, după venirea Alianţei pentru Integrare Europeană. Amintim că JURNAL a scris că în septembrie 2009, premierul Vlad Filat a cerut conducerii CCCEC să efectueze un control de urgenţă la Compania „Moldtelecom”, bănuită că transferă bani pe alte conturi în China. Atunci se vorbea de sute de milioane de lei. Ulterior nu  a fost făcut public niciun raport de control care să confirme sau să infirme acele bănuieli.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu