Cheamă taxiul în română!

„Cele mai bune servicii de taxi sunt în Elveţia”

„Nu am văzut multe ţări dar, din cele pe care le-am vizitat, pot spune că taxiurile sunt în serviciul cetăţenilor, absolut al tuturor, indiferent de limbă, religie şi categorie socială”, susţine Grigore Mătăsaru.

Marina LIŢA

La Moscova, taxiurile nu se deosebesc mult de cele de la Chişinău. „Am vorbit cu un taximetrist care mi-a spus că are o firmă de pază şi protecţie, taximetria îl ajută să câştige un ban în plus. De fapt, acolo, dacă ai o maşină, poţi fi şofer de taxi. E o afacere bănoasă, un taximetrist de ocazie poate câştiga şi 100 de euro pe seară. Nu sunt servicii specializate, ca la Chişinău. Dacă ai nevoie urgent să ajungi dintr-o parte în alta a capitalei, ieşi în stradă şi prinzi un taxi. Serviciile prestate sunt de cele mai dese ori deplorabile, dar preţurile sunt acceptabile”, povesteşte Grigore Mătăsaru, un tânăr din Chişinău.

Foarte bune şi dezastruoase

În România, taxiurile sunt de două tipuri: foarte bune şi dezastruoase: „Găseşti taximetrişti de ocazie care pot striga, înjura şi care te-ar putea chiar jupoia. Există însă şi firme de taxi în care maşinile sunt curate şi îngrijite, şoferii sunt amabili. Dacă au întârziat cu un minut, te duc pe gratis. Dacă taximetristul ţi-a vorbit nepoliticos şi depui o plângere, îţi sunt întorşi banii cu scuzele de rigoare. În cazul în care ai uitat ceva în automobil, eşti sunat, vine şoferul acolo unde te-a lăsat şi îţi dă lucrul pierdut”.

Tânărul spune că a fost surprins de firmele de taxi din Polonia: „Maşinile sunt relativ noi, deservirea este destul de bună. Nu va striga nimeni la tine, iar şoferii nu vor întârzia şi nu vor veni beţi. Nu-ţi va spune că nu vorbeşte limba pe care o vorbeşti tu”.

Patru limbi

Germania are un serviciu foarte bun. „Maşinile sunt scumpe şi serviciile sunt la un nivel înalt. Şoferii nu au uniformă sau costum, sunt îmbrăcaţi simplu, decent şi curat. La nevoie, pot vorbi şi în engleză. Dar ar fi mai bine să li te adresezi în germană. Este limba pe care o vorbesc”, susţine tânărul.

Cele mai bune servicii de taxi sunt însă în Elveţia. „Am fost la Zürich, unul din cele mai importante centre financiare ale lumii. Am observat, de altfel ca şi în Germania şi Italia, că majoritatea locuitorilor folosesc rar serviciile de taxi. Turiştii închiriază de cele mai dese ori biciclete.

Cu toate acestea, serviciile de taxi sunt la un nivel înalt. Opreşti taxiurile în stradă, nu trebuie să suni nicăieri. Majoritatea angajaţilor cunosc cele patru limbi oficiale.”

Cei mai buni

Tânărul menţionează că l-au impresionat şi maşinile: „Circulă taxiuri de marca Mercedes, de 80 de mii de euro. Toţi şoferii poartă costum şi cravată”. Nu se taxează kilometrii parcurşi, au taxe stabilite, poţi negocia cu şoferii ca să mai scadă din preţ. „De asemenea, nu vei auzi convorbirile dintre operatori şi taximetrişti sau muzică în salonul automobilului. Aceste lucruri sunt interzise”, spune acesta.

EXPERIMENT //  Vorbim doar în română

JURNAL de Chişinău lansează un apel către toate companiile de taxi ca marţi, 31 ianuarie, toţi operatorii şi taximetriştii să utilizeze doar limba română în timpul serviciului. În numărul de vineri, 3 februarie, vom scrie care au fost companiile care au acceptat provocarea. În acelaşi timp, îi îndemnăm pe toţi cititorii care vor folosi în această zi companiile de taxi să scrie despre impresiile lor pe adresa marina.lita@jurnal.md.

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)