Cheamă taxiul în limba română! / CAMPANIE

„Legea nu stipulează expres că agenţii economici trebuie să utilizeze doar limba română”

„Firmele de taxi sunt agenţi economici care achită o taxă lunară. Licenţa nu este eliberată de către Primăria municipală, ci de Camera de Licenţiere, motiv pentru care nu sunt în gestiunea municipalităţii”, spune Dorin Chirtoacă, primarul capitalei.

Marina LIŢA

Deja de mai bine de patru luni JURNAL de Chişinău desfăşoară campania „Cheamă taxiul în limba română!”. Din 7 octombrie 2011, în fiecare număr de vineri al ziarului, au fost publicate articole în care am arătat care este starea lucrurilor în cadrul companiilor de taxi din Chişinău şi în unele localităţi din republică. Astfel, am descoperit că, dacă doreşti să lucrezi într-o firmă de taxi, trebuie neapărat să cunoşti limba rusă.

„Licenţa este eliberată de Camera de Licenţiere, nu de municipalitate”

Cunoaşterea limbii române este, pentru unele companii opţională, altele însă nu cer ca angajaţii să o cunoască. Mai mult decât atât, operatorii care activează trebuie neapărat să poată culege la computer în grafie chirilică pentru că sistemul de operare folosit în cadrul companiilor a fost preluat de la companiile de taxi din Federaţia Rusă. Unii şoferi de taxi le spun pasagerilor că „limba română bruiază undele radio”, motiv pentru care nu vorbesc limba de stat.

Solicitat de JURNAL, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, ne-a comunicat că salută campania. „Din păcate, primăria nu gestionează aceste companii. Licenţa este eliberată de către Camera de Licenţiere, şi nu de municipalitate. Sunt agenţi economici care achită taxă lunară şi la aceasta se rezumă „relaţiile” dintre municipalitate şi firmele de taxi”, ne-a comunicat Chirtoacă.

„Ne întâlnim în cadrul şedinţelor”

Acest fapt a fost confirmat şi de viceprimarul Nistor Grozavu, care s-a arătat mai rezervat în privinţa obligării agenţilor economici să utilizeze limba română în cadrul companiilor. „Noi ne întâlnim cu patronii firmelor de taxi în cadrul şedinţelor. Şi atunci nu vin toţi. De regulă, se discută taxa pe care o achită primăriei şi mai mult nimic. Încercăm să modificăm legislaţia, ca acestea să fie în gestiunea municipalităţii”, a menţionat Grozavu.

Viceprimarul afirmă ca nici Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor s-ar putea să nu poată aplica sancţiuni. „Legea nu stipulează expres că agenţii economici trebuie să utilizeze doar limba română”, a opinat oficialul.

Amintim că, Adrian Boldurescu, şeful Direcţiei generale transport public şi căi de comunicare din cadrul Primăriei Chişinău, ne-a comunicat anterior că administraţia publică locală speră ca din 2012 să poată înlătura toate lacunele, şi nu doar cele de nivel lingvistic.

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)