Cheamă taxiul în limba română!

CAMPANIE // „Operatoarea s-a enervat atunci când am rugat-o să vorbească româneşte şi mi-au spus că nu au maşini libere”

Deşi salută clienţii în limba română, operatoarele din cadrul companiilor de taxi încă vorbesc în rusă atunci când revin cu un apel pentru a anunţa dacă au reuşit sau nu să găsească o maşină liberă. „Am apelat miercuri dimineaţa compania de taxi 1477. M-au salutat amabile în limba română şi mi-au spus că vor reveni cu un apel telefonic”, povesteşte Natalia Parfeni.

„Нет свободных машин!”

„Am ieşit afară atunci când mi s-a spus, dar nu am găsit maşina pe loc. Am aşteptat vreo cinci minute. Când am sunat la companie, fata de la celălalt capăt al receptorului a început a striga la mine că taxiul este la scară şi eu nu sunt pe loc. De fapt, operatorul a trimis maşina pe strada Gh. Codreanu, eu am solicitat maşina pe strada Căpriana. Atunci când i-am spus că adresa unde a trimis maşina este în alt capăt al Chişinăului, operatoarea a început a striga la mine în limba rusă că e vina mea. În pofida faptului că am rugat-o să treacă la limba de stat. Din contra, aceasta s-a enervat şi mai tare când a auzit solicitarea mea. Nu mi-a mai trimis un taxi. A revenit şi, la fel în limba rusă, mi-a comunicat: „Нет свободных машин!” (Nu avem maşini libere! – n.a.)”, spune tânăra.

Cu situaţii similare se confruntă mai mulţi chişinăueni care spun că, atunci când au nevoie urgent de un taxi, maşinile sunt trimise la alte adrese. Dacă dispecerii îţi răspund în rusă şi le ceri să vorbească româneşte, nu ai şanse să găseşti un taxi liber.

„Fetele vorbesc cum pot”

Solicitată de JURNAL, una din operatoare m-a întrebat indignată: „Девушка, что вы хотите?” (Ce doriţi, domnişoară? – n.a.). „Fetele noastre vorbesc aşa cum pot. Nu le obligăm să vorbească doar în limba de stat!”, aud la celălalt capăt al telefonului vocea unei tinere, vorbitoare de limba rusă, care a reuşit să mi se adreseze în română.

Vă reamintim că, în cazul în care aveţi de reclamat situaţii similare, nu ezitaţi să sesizaţi Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Pieţei, Metrologie şi Protecţia Consumatorilor (mun. Chişinău, str. E. Coca 28, bloc. III, bir. 12, fax: 218-522), iar în situaţia în care aveţi nevoie de o consultaţie, linia telefonică directă a consumatorilor vă stă la dispoziţie (tel.74-14-64).

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)