Cheamă taxiul în limba română!

Ziua vorbesc şi în română, noaptea mai mult în rusă

Cum se lasă seara, majoritatea operatoarelor de taxi schimbă limba română pe cea rusă. Lipsa altui mijloc de transport în această perioadă a zilei îi face pe clienţi să comunice cu operatorii în limba rusă. „Dacă le vorbeşti în română, nu te ia nimeni în seamă, rişti să rămâi fără maşină”, spune Ion Munteanu din Chişinău.

Marina LIŢA

Dacă vrei să apelezi la serviciile de taxi la sfârşit de săptămână sau seara, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare. Ninsorile care au căzut din abundenţă în această perioadă au dat mari bătăi de cap nu doar autorităţilor, dar şi firmelor de taxi ale căror numere erau în afara ariei de acoperire.

După ora 20.00, în rusă

Însă aceasta nu este singura problemă. Dacă ziua majoritatea serviciilor de taxi, cel puţin, te salută în română, atunci seara, după ora 20.00, operatorii companiilor de taxi vorbesc numai în rusă. În cazul în care îi întrebi de ce nu vorbesc româneşte, acestea se enervează şi chiar ar putea să-ţi închidă telefonul. În cazul în care revii şi insişti, îţi spun, tot în rusă, că nu au maşini libere. „Am observat că sâmbătă seara, când vreau să ies în oraş cu prietenii, dacă le vorbesc în română, nu mă bagă în seamă. De aceea, pentru că am nevoie, vorbesc în rusă. Să vedeţi ce amabile sunt când le vorbeşti ruseşte şi cât de înţepate sunt când le vorbeşti româneşte”, îmi spune Ion Munteanu din Chişinău.

Noaptea clienţii vorbesc doar în rusă

Solicitate de JURNAL, angajaţii companiilor de taxi ne-au asigurat că nu fac nicio diferenţă între zi şi noapte. „Noi răspundem la fel. Noaptea, majoritatea clienţilor vorbesc în rusă şi noi le răspundem în aceeaşi limbă”, comunică angajata unei companii de taxi. Acelaşi răspuns l-am auzit şi de la celelalte servicii de taxi apelate. „Cred că utilizarea limbii române în cadrul serviciului este valabilă doar pe parcursul zilei, iar seara fac ce vor”, este de părere Andrei Cuşnir, un alt cititor al ziarului.

„Nu o dată am fost nevoit să le explic prietenilor mei veniţi din afara ţării de ce comunic în rusă atunci când apelez firmele de taxi. Ei nu concep să vorbeşti pe teritoriul ţării tale în altă limbă decât cea stipulată în Constituţie”, susţine Cuşnir.

Tarifele au crescut cu cinci lei

Pe lângă faptul că este practic imposibil să găseşti un taxi liber în această perioadă, companiile de taxi au majorat preţurile. Astfel, pentru aceeaşi călătorie dintr-un sector în altul al capitalei, pasagerii sunt obligaţi să scoată din buzunar cu cinci lei mai mult. Cu toate acestea, operatorii de taxi susţin că nu s-a majorat tariful. „Nu s-a schimbat nimic. Cum era 30 de lei din Centru la Botanica, aşa rămas”, mă asigură una dintre operatoare. Atunci când îi explic faptul că am achitat 25 de lei cu o zi mai înainte, aceasta devine nervoasă şi mă întreabă în rusă dacă vreau taxi sau continuu să o bat la cap cu întrebările mele.

Pe de altă parte, şoferii de taxi spun că într-adevăr au majorat tarifele cu cinci lei. „E o majorare de moment. E frig afară şi, din cauza drumurilor curăţate târziu, cheltuim mai mult combustibil ca de obicei. Odată ce frigul va scădea, tarifele vor reveni la preţul vechi”, susţine taximetristul.

M.L.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)