Cetăţenii URSS, fără drept de vot în RM

Comuniştii vor contesta la Curtea Constituţională legea cu privire la interzicerea folosirii în scop electoral a paşapoartelor sovietice

Vineri, 19 aprilie, parlamentul Republicii Moldova a votat în lectură finală proiectul de lege ce interzice persoanelor deţinătoare de paşapoarte de tip sovietic să participe la alegeri. În presă se vehiculează o cifră de 260 – 270 de mii de cetăţeni ai RM care nu şi-au schimbat paşapoartele după căderea URSS. Totodată, legea nu restricţionează folosirea paşaportului sovietic la ridicarea pensiei, efectuarea plăţilor sau călătoriile în spaţiul CSI.

„Această lege mult chinuită este o propunere veche venită din partea partidului nostru acum doi ani. Am solicitat excluderea paşapoartelor sovietice din uz. Interzicerea votării în baza acestora”, a declarat deputatul PL, Valeriu Munteanu.

În acest context, Întreprinderea de stat „Registru” a plasat pe site o informaţie prin care anunţă că oricine vrea să schimbe documentul de identitate de tip sovietic pe buletinul de identitate al RM o poate face gratuit. Pentru aceasta posesorul paşaportului de tip sovietic trebuie să prezinte la oficiul Î.S. „Registru” mai multe acte: paşaportul de tip sovietic, certificatul de naştere, de căsătorie, de divorţ sau deces al soţiei sau soţului, certificatele de naştere ale copiilor minori, documentul ce atestă grupa sangvină ş.a.

Este suficient timp pentru perfectarea actelor

Contactat de JURNAL, comentatorul politic Ion Tăbârţă a opinat că această lege nu are tentă politică, aşa cum au declarat comuniştii în cadrul şedinţei parlamentului. „Acest pas ar fi avantajat vreun partid dacă am fi avut alegeri anticipate în perioada apropiată. Însă, după toate probabilităţile, noul guvern va fi acceptat, iar următoarele alegeri parlamentare ordinare vor avea loc peste un an şi jumătate. Persoanele care deţin paşapoarte de tip sovietic au destul timp ca să-şi perfecteze actele”.

Totodată, comentatorul consideră că cei care se opun acestei legi complică de fapt lucrurile. „Această situaţie nu putea continua la nesfârşit. Dacă este gratis, aceşti oameni trebuie să meargă şi să-şi facă buletin de identitate al RM. Cei care contestă această lege, care insistă ca paşapoartele sovietice să funcţioneze în continuare, politizează de fapt acest subiect. Este un pas care trebuia făcut demult”.

Tkaciuk: „Fascism electoral!”

De altă părere este deputatul comunist Mark Tkaciuk. Acesta a declarat pentru JURNAL că PCRM va contesta la Curtea Constituţională legea respectivă. „Este o încălcare criminală a drepturilor cetăţeneşti, a dreptului de a participa la alegeri. Este un fascism electoral! Vom face tot ce ne stă în puteri ca aceşti cetăţeni să aibă drepturi egale. Nici un Plahotniuc şi niciun Filat nu are dreptul politic şi moral să lipsească peste 200 de mii de cetăţeni de dreptul la vot. Vom contesta această lege la Curtea Constituţională!”

Vadim Vasiliu

 

 

 

 

The following two tabs change content below.