Cetăţenii RM nu pot fi trecuţi, deocamdată, drept români în actele de identitate

„Vreau să fiu înscris român, nu moldovean”


Svetlana Corobceanu

Cetăţenii Republicii Moldova care se autoidentifică români încă nu pot să-şi indice în actul de identitate naţionalitatea română. Deşi Parlamentul a votat în lectură finală modificările la Legea privind actele de stare civilă, după două luni de la aceasta, legea încă nu a intrat în vigoare.

Chişinăueanul Ion Ciocanu ne spune că împreună cu soţia s-au adresat în luna aprilie la OSC Ciocana pentru a li se elibera certificatul de naştere al copilului. „Nu avem cetăţenie română nici eu, nici soţia. Dar ne-am dorit ca la rubrica naţionalitate copilul nostru să figureze român, nu moldovean. Am primit  refuz. Ştiam că o lege în acest sens a fost aprobată, dar angajatele de acolo ne-au spus că aceste modificări încă n-au intrat în vigoare”, ne spune bărbatul.

Legea încă n-a fost promulgată

Coautoarea proiectului, Ana Guţu, a declarat pentru JURNAL că, din păcate, deşi a fost aprobată în Parlament, legea încă n-a fost promulgată de preşedintele Nicolae Timofti. „Am venit cu această iniţiativă, după ce am avut mai multe solicitări în acest sens din partea tinerilor. Ulterior, am primit mai multe apeluri din partea celor care s-au arătat revoltaţi că aplicarea în practică a acestei legi este tărăgănată şi am sensibilizat liderii fracţiunii PL, care au promis să discute problema cu preşedintele ţării”, a spus Guţu.

Potrivit deputatei, modificările la Legea privind actele de stare civilă vin să elimine în primul rând o inechitate socială. Pe când celelalte minorităţi naţionale de pe teritoriul RM, cum sunt ruşii, evreii, ucrainenii, aveau dreptul să se autoidentifice ca atare, cei care se considerau români nu aveau acest drept. „Legea avea o restricţie, art. 69, care interzicea să fie modificată naţionalitatea părinţilor şi a copiilor în baza actelor bunicilor. Odată cu intrarea în vigoare a modificărilor la Legea privind actele de stare civilă, cetăţenii RM vor putea să-şi scrie apartenenţa etnică în baza unei declaraţii pe propria răspundere”, a mai spus Guțu.

Conform noii legi, în actele de identitate nu va mai exista menţiunea despre naţionalitate, dar va putea fi introdusă la solicitarea părinţilor care îşi înregistrează copilul sau a titularului, care a atins vârsta de 16 ani.

Ana Guțu a declarat că proiectul de lege a fost depus în 2010, dar nu a fost analizat. După ce însă R. Moldova a pierdut cazul Mihail Ciubotaru versus Moldova la CEDO, reclamantul obligând prin judecată autorităţile să-i scrie „român” în loc de „moldovean” în certificatul de naştere, statul nostru a fost obligat să-şi modifice legislaţia în domeniu.

Cetăţenii, îndemnaţi să mai aştepte

Vasile Ciornîi, vicedirector general al ÎS „Registru”, a declarat pentru JURNAL că, la perfectarea buletinului, naţionalitatea va fi indicată în registrul populaţiei la rubrica „Apartenenţa etnică”. „Posibil, sunt solicitări verbale prin care cetăţenii doresc să-şi schimbe naţionalitatea, dar demersuri în scris nu am avut deocamdată, atât timp cât legea nu a intrat în vigoare” a spus el.

Natalia Amarfii, şef adjunct al Direcţiei asistenţă juridică din cadrul Serviciului Stare Civilă, ne-a informat că au existat deja solicitări de rectificare a apartenenţei etnice din partea cetăţenilor care doresc să fie trecuţi în acte drept români. „Persoanele sunt informate să mai aştepte, de la o zi la alta, suntem în aşteptare ca modificările la legea respectivă să intre în vigoare”, a spus ea.

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu