Cetăţenii din Transnistria, îngrijoraţi de planurile Kremlinului

crimeeaÎn satul Dubău, situat la hotar cu Ucraina, au fost aduşi săptămâna trecută peste 200 de militari ruşi cazaţi în şcoala din sat

O bună parte din cetăţenii din stânga Nistrului sunt îngrijoraţi că după ceea ce s-a întâmplat în Crimeea, Transnistria ar putea fi folosită ca un cap de pod într-un conflict armat îndreptat împotriva statului vecin. JURNAL de Chişinău a încercat să afle care e starea de spirit a oamenilor din această regiune, ce cred despre evenimentele din Ucraina, dacă susţin poziţia autorităţilor de la Chişinău care planifică să semneze în vara anului curent Acordul de Asociere cu UE şi cum concep mesajul autorităţilor secesioniste care speră ca Transnistria să fie alipită la Rusia.

Militarii cazaţi în şcoli

În satul Vasilevca, raionul Dubăsari, un sat care se află la câţiva km distanţă de hotarul ucrainean, lucrurile decurg ca de obicei. Oamenii, care nu prea au locuri de muncă, se îndeletnicesc cu munca la câmp. În adâncul sufletului au rămas patrioţi. Oricine le calcă pragul află în primul rând că localitatea aceasta „e a Chişinăului”. „Noi nu avem şi nici nu ne trebuie paşapoarte transnistrene”, ne spune un locuitor al satului, Andrei B. Oamenii, totuşi, sunt îngrijoraţi că ar putea fi martori la o nouă confruntare armată cu implicarea forţelor ruseşti dislocate în localităţile din preajmă şi în oraşul Dubăsari. În satul vecin, Dubău, situat la hotar cu Ucraina, au fost aduşi săptămâna trecută peste 200 de militari ruşi. „Au fost cazaţi în şcoala din sat. Copiii urmau să plece de ieri în vacanţă, dar au fost eliberaţi de la lecţii încă săptămâna trecută, de joi. Ne e teamă că ar putea fi un război, căci abia am început să uităm cum zburau gloanţele pe deasupra caselor noastre în 92”, ne spune bărbatul.

„Oamenii sunt dezorientaţi”

Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol, spune că cetăţenii din stânga Nistrului sunt alarmaţi de situaţia creată, dar şi mai mulţi sunt dezorientaţi. „Am fost lăsaţi aici de izbelişte, ne-am pus viaţa în pericol, am luptat pentru valorile naţionale şi acum suntem priviţi ca nişte ciori albe, în caz că Rusia pune stăpânire pe Transnistria, ajungem carne de tun. Oamenii din stânga Nistrului nu au acces la informaţii despre UE, nu cunosc beneficiile parafării, semnării Acordului cu UE. Din păcate, autorităţile de la Chişinău în 20 de ani n-au întreprins nimic, ca aceştia să aibă acces la informaţii, altele decât posturile de televiziune oficiale ale Moscovei”, spune profesoara.

În Grigoriopol tinerii sunt recrutaţi în rândurile armate în bază de contract, fiind plătiţi cu 3000 de ruble (circa 4000 de lei) lunar. „Tinerii au fost şi sunt recrutaţi. Cunosc persoane care s-au înrolat în bază de contract doar din cauză că nu aveau alt loc de muncă. Clar lucru că ne e teamă că această bucăţică de pământ ar putea ajunge iar teren de război. Multe persoane cu care comunic înţeleg cum stau lucrurile în Ucraina, cei mai mulţi însă le dau dreptate ruşilor, pentru că au acces doar la mass-media care propagă politica autorităţilor de la Kremlin. Este regretabil că în toţi aceşti ani politicienii de la Chişinău n-au fost preocupaţi decât de creşterea propriilor averi, nu şi de a integra cât de cât cetăţenii de aici în realitatea social-politică din dreapta Nistrului”, mai spune Cercavschi.

Îngrijoraţi de planurile Kremlinului

Sandu Valeriu, primar de Molovata Nouă, raionul Dubăsari, afirmă că oamenii de la sate se tem că scenariul invaziei ruseşti din Ucraina ar putea să influenţeze situaţia din regiunea transnistreană. „În Transnistria, în special în localităţile subordonate Tiraspolului sunt ruşi, mulţi dintre care visează ca acest teritoriu să fie alipit la FR. În mare parte însă cetăţenii din satele subordonate Chişinăului sunt îngrijoraţi că Republica Moldova ar putea semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, iar noi, cei din stânga Nistrului, vom ajunge sub ocupaţie rusească. Atât timp cât Ucraina va putea să-şi păstreze integritatea teritorială, vom putea fi şi noi liniştiţi, în cazul în care planurile Kremlinului expuse de Jirinovski s-ar putea realiza, ne e teamă că Moscova ar putea ocupa şi Transnistria, aşa cum a ocupat Krimeea, iar noi nu dorim acest lucru”, mai spune primarul.

Situaţia diferă de cea din anii 90

Directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, spune că totuşi situaţia diferă de cea din anii 90. „Sunt o parte de cetăţeni, mai în vârstă, care îşi doresc aderarea la Rusia, dar nu toţi vor acest lucru. Mulţi cetăţeni din stânga Nistrului îşi perfectează acum paşapoarte biometrice, prin urmare, înţeleg care sunt avantajele semnării Acordului de asociere cu UE”, a spus Iovcev. La rândul ei, directoarea Liceului „Evrica” din Râbniţa, Eugenia Halus, afirmă că foarte puţin cetăţeni din Transnistria sunt conştienţi că în Ucraina a avut loc o invazie rusească şi că există pericolul începerii unui nou război la hotar cu Transnistria. „Noi acasă recepţionăm câteva posturi TV din Ucraina, cei mai mulţi însă – atât moldoveni, cât şi ruşi, se informează privind posturi TV ruseşti şi transnistrene, respectiv împărtăşesc optica Kremlinului, rezultat al propagandei transmise prin intermediul acestor canale”, a spus Halus.

„Obiectivul lui Putin nu este Crimeea, ci întreaga Ucraină”

Oficialii de la Casa Albă au avertizat, duminică, că trupele ruseşti adunate la graniţa estică şi sudică a Ucrainei sunt pregătite de invazie, în timp ce guvernul de la Kiev a anunţat că posibilitatea unui război cu Moscova devine din ce în ce mai reală. “Efectivele ruse staţionate la frontiera estică a Ucrainei sunt foarte numeroase şi sunt pregătite de operaţiuni”, a declarat generalul Philip Breedlove, subliniind că Alianţa Nord-Atlantică este îngrijorată de riscurile la adresa securităţii regiunii separatiste Transnistria.

“Există suficiente trupe ruse la frontiera de est a Ucrainei pentru a fi trimise în Transnistria dacă se ia această decizie; acest lucru este foarte îngrijorător. Rusia se comportă mai mult ca un adversar decât ca partener”, a subliniat Breedlove citat de mediafax.ro.

Totodată, Andrei Parubi, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare, a avertizat că armata rusă este pregătită să atace Ucraina în “orice moment”, pentru că obiectivul preşedintelui rus Vladimir Putin nu este doar Crimeea, ci întregul teritoriu ucrainean. “Obiectivul lui Vladimir Putin nu este Crimeea, ci întreaga Ucraină. Trupele ruse sunt mobilizate la frontiere şi sunt pregătite să atace în orice moment”, a declarat Andrei Parubi.

„RM trebuie să semneze urgent Acordul de asociere cu UE”

Ieri, la Chişinău a sosit pentru trei zile o delegaţie a Parlamentului European pentru a pune în discuţie problemele legate de conflictul transnistrean “Reuniunea Comisiei parlamentare de cooperare UE – Republica Moldova ne găsește într-un moment de criză politică, generat de acțiunile Federației Ruse și de inițiativele autorităților din regiunea separatistă transnistreană și, de aceea, trebuie să acţionăm cu determinare. Uniunea Europeană trebuie să răspundă crizei politice cu soluţii de criză. De aceea, Republica Moldova trebuie să semneze urgent Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană care este valabil pentru tot teritoriul Republicii Moldova, inclusiv pentru regiunea separatistă Transnistreană”, a declarat deputatul europarlamentar Monica Macovei.

Monica Macovei consideră că al doilea pas este ca procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană să fie rapid.

„După ceea ce s-a întâmplat în Crimeea, Republica Moldova este următoarea în pericol, şi este într-un pericol real. Sigur că Republica Moldova va avea în continuare reforme de făcut în toate domeniile, de la administraţie, la justiţie, corupție, economie, învăţământ. Eu o voi susține permanent. Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere cu UE, să se integreze în Uniune rapid”, a mai spus Monica Macovei.

Delegația Parlamentului European este compusă din Monica Macovei (EPP), Pawel Kowal (Polonia, CRE) și Tatjana Zdanoka (Letonia, Grupul Verzilor) și urmează să aibă întâlniri cu prim-ministrul Iurie Leancă, cu liderii partidelor politice din Republica Moldova, ambasadori UE, reprezentanți ai ONG-urilor, jurnalisti și cu profesori de la licee de limba română din regiunea separatistă Transnistreană.