Cetățeni moldoveni și ucraineni, folosiți la muncă forțată în Polonia

În voievodatul Pomerania a fost reținut un bărbat care folosea oameni la lucru forțat în construcții

Angajații secțiunii Pomerania al Poliției de Frontieră din Polonia au arestat un bărbat de 42 de ani, cetățean al Poloniei, care folosea polonezi și străini, inclusiv moldoveni, la munci forțate în construcții. Victimele sale sunt 540 de oameni, care nu au primit în total 4.500.000 de zloți (peste un 1 milion de euro) drept salarii și alte plăți, scrie polradio.pl.

Polițiștii polonezi au dat de urmele activității infracționale a bărbatului de 42 de ani acum un an, în timpul verificării unei firme în județul Wejherowo, voievodatul Pomerania. Bărbatul recruta muncitori pentru construcții din anunțuri polonezi – cetățeni din Ucraina, Belarus, Georgia și Moldova.

Mai întâi acești oameni lucrau în firma bărbatului. Erau aleși în mod special cei ascultători, supuși și vulnerabili la manipulare. Aceștia erau trimiși la lucru la construcții în Polonia și Suiedia.

Potrivit materialelor anchetei, angajații nu semnau contracte sau le încheiau într-o limbă neînțeleasă. Angajatorul obișnuia să le ia pașapoartele și alte documente, iar salariu nu le achita în general sau doar în părți neînsemnate.

Când angajații aminteau patronului despre salarii, erau amenințați cu deportarea sau erau acuzați pe nedrept de furt, trimițând reclamații la poliție. Bărbatul organiza adunări de muncitorilor obligatorii, în timpul cărora amenința, umilea, ofensa și bătea muncitorii.

Potrivit anchetei, între 2016 și 2018, bărbatul a folosit pentru lucru forțat minimun 540 de persoane, iar salariile neachitate au constituit cel puțin 4.500.000 de zloți (peste 1 milion de euro).

Organizatorul escrocheriei folosea acești bani pentru dezvoltarea afacerii sale legale. Potrivit oamenilor legii, bărbatul era ajutat de două femei care făceau operațiuni bancare între sute de conturi bancare pentru acoperirea surselor financiare. Bărbatul vinovat este acuzat de trafic de persoane și riscă pușcărie de trei ani. La rândul lor, femeile sunt acuzate de spălare de bani, pentru care riscă zece ani de închisoare.

Actualmente, cetățenii a șase state din fosta URSS, inclusiv din Republica Moldova, pot să lucreze în Polonia maximum șase luni. În timpul apropiat, acest termen va constitui un an.

Potrivit politicienilor polonezi, această strategie este un răspuns la situația de pe piața muncii din această țară. „Insuficiența forței de muncă se resimte aproape în fiecare ramură. Chiar și în orașele mici nu există oameni care ar vrea să se angajeze”, a explicat vicepremierul pentru Investiții și Dezvoltare al Poloniei, Pavel Horonjî.

Potrivit ambasadorului Poloniei la Chișinău, Bartłomiej Zdaniuk, în momentul de față, în Polonia lucrează câteva mii de cetățeni ai Republicii Moldova. „Cifrele exacte nu sunt cunoscute din simplu motiv că o anumită parte a cetățenilor moldoveni merg în Polonia cu pașapoarte românești. Din această cauză este greu să spunem o cifră exactă. Dintre cetățenii străini, numărul cel mai mare îl reprezintă cetățenii ucraineni, peste un milion”, a precizat el.

„O parte dintre cei din Ucraina și Republica Moldova vin pentru perioada de vară, în agricultură, la livezi mai ales. Alții vin pentru a lucra în construcții și domeniul menajer. Pentru ucraineni, este mai ușor deoarece sunt mai aproape. În ultima perioadă, aceștia obțin locuri permanente, precum casieri în supermarketuri, vânzători, șoferi etc.”, a relatat Zdaniuk.

The following two tabs change content below.