Cetăţeanul turmentat: „Eu pentru cine votez?”

Premieră // Am rămas o societate ridicolă, caragialeană

Amuzată, dar mai curând alarmată, trupa Teatrului „Satiricus Ion Luca Caragiale” semnalează din nou ceea ce se întâmplă azi în „soţietatea” noastră demnă de râsu’-plânsu’, unde nu există nici „prinţipuri”, nici moravuri mai acătării. Şi o face din nou prin intermediul personajelor caragialene, acestea fiind adunate împreună de dramaturgul Val Butnaru într-o lucrare insolită, intitulată „Scrisorile pierdute I.L.Caragiale”. Regizorul Sandu Grecu i-a dat acestei piese viaţă scenică sub numele caragelean get-beget „Eu pentru cine votez?”. Ceva mai actual nici că se putea inventa la această oră, practic preelectorală.

De fapt, atât dramaturgul, cât şi directorul de scenă nu au inventat nimic, ci doar au reinventat. Caragiale rămâne Caragiale, personajele caragialene rămân personaje caragialene. S-a schimbat poate un pic decorul. Dar numai un pic. Fiindcă şi situaţia geopolitică, şi cea social-economică a rămas în definitiv cea de pe timpul lui nenea Iancu. Politicienii, demnitarii sunt la fel de corupţi, lipsiţi de scrupule, cetăţenii – la fel de turmentaţi când vine vorba de alegerea conducerii politice.

Pentru oricare regizor, pentru orice trupă de teatru, textul propus de Val Butnaru înseamnă o provocare. „Satiricus Ion Luca Caragiale” vine cu un răspuns adecvat. Veţi urmări pe scenă o îngemănare inedită de mizanscene teatrale şi secvenţe cinematografice, veţi fi puşi în situaţia de a medita mereu asupra faptului de ce suntem aşa cum suntem, adică „nicicacum” sau, şi mai rău, ridicoli, naivi, meschini… De ce? Veniţi la spectacol şi veţi afla neapărat.

Ion Diviza

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)