Cetăţean român, suspectat de punere în circulaţie a banilor falşi

Un cetăţean al României, în vârstă de 36 de ani, este învinuit de procurorii Procuraturii Generale (PG) de tentativă de punere în circulaţie a valutei străine false în proporţii deosebit de mari.

Din probatoriul administrat de procurori rezultă că, în aprilie 2010, în mun. Chişinău, bărbatul, împreună cu alte persoane neidentificate, urmărind scopul punerii în circulaţie a banilor falşi, a vândut unui poliţist sub acoperire o bancnotă cu nominalul de 50 de euro şi o bancnotă cu nominalul de 100 de euro.

Ulterior, învinuitul, deţinând asupra sa 5000 de euro, despre care ştia cu certitudine că sunt falşi, a vândut, în raionul Ungheni, contra sumei de 2000 de euro veritabili, aceluiaşi colaborator de poliţie, încă 50 de bancnote cu nominalul de 50 de euro, ceea ce constituia, conform ratei oficiale de schimb valutar, 78.950 de lei.

Conform raportului de expertiză tehnico-ştiinţifică, 262 de bancnote cu nominalul de 50 de euro au fost realizate din hârtie simplă fără fibre de poliester încorporate în masa suportului, fără a fi lucioasă pe avers şi mată pe revers, seria şi numărul fiind executate cu folosirea tehnicii computerizate nu la întreprinderea specializată în confecţionarea banilor şi a hârtiilor de valoare.

Potrivit procurorilor PG, suspectul este cercetat în stare de arest, iar cauza penală în privinţa acestuia a fost expediată Judecătoriei sectorului Centru al capitalei.