„Ceremonii” de Roman Tolici la Muzeul Național de Artă

PrintCunoscutul pictor contemporan român de origine basarabeană Roman Tolici va expune la Chișinău o amplă selecție din lucrările realizate pe parcursul ultimului deceniu. Expoziția sa personală cu genericul „Ceremonii” va fi inaugurată joi, 10 aprilie (ora 15.00), la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Roman Tolici s-a născut în 1974 la Ghetlova, Orhei, s-a stabilit la București în anul 1997. Artistul îmbină nivelul tehnic cu cel conceptual în practica sa figurativă, abordând problematici de actualitate. În lucrările sale, subiecte de interes politic, social sau religios alternează cu cele biografice, de natură personală.

„Titlul expoziției îl plasează pe artist în poziția unui maestru de ceremonii: fundalurile realiste și hiper-realiste transgresează funcția unor simple peisaje și chestionează o întreagă diagramă internațională de celebrări (zilele naţionale din seria „Park”), acțiunile cotidiene devin descrieri ale tiparelor comportamentale general acceptate (picturile din seria „Action”), în timp ce reprezentările nunții și înmormântării constituie cele mai importante ritualuri de viață și de moarte care marchează existența umană”, menționează Adina Zorzini, curatorul expoziției.

Expoziția „Ceremonii” de Roman Tolici va fi deschisă în perioada 10-24 aprilie 2014.

I.N.