Cerberii lui Voronin se reciclează

Din acuzator, fostul procuror-şef al Procuraturii Anticorupţie, Boris Poiată, vrea să se facă apărător

Fostul preşedinte al Curţii de Apel Economice, Aurel Colenco, numele căruia figurează în mai multe scandaluri fiind acuzat că ar fi promovat interesele unor controversaţi oameni de afaceri încălcând mai multe proceduri judiciare, vrea să devină avocat.

Acesta a depus o cerere în aprilie curent la Comisia de licenţiere a profesiei de avocat. Un alt candidat care aspiră să obţină licenţa este fostul procuror-şef al Procuraturii Anticorupţie, Boris Poiată. Poiată recunoaşte că, timp de cinci ani, cât a activat în cadrul Procuraturii

Anticorupţie în timpul guvernării comuniste, „parcă a fost bătut cu măciuca”, procurorii fiind nevoiţi să acţioneze la comanda liderului comunist Vladimir Voronin.

Totuşi el crede că merită să devină avocat chiar cu riscul că va trebui să apere drepturile unora dintre persoanele care au fost anterior nedreptăţite de instituţia în fruntea căreia s-a aflat.

Acţionau la comanda lui Voronin

Spre deosebire de cererea lui Aurel Colenco, care încă n-a fost examinată de Comisia de licenţiere, în cazul lui Boris Poiată, Comisia a refuzat să-i acorde licenţă pentru exercitarea profesiei de avocat, deoarece activitatea sa anterioară este incompatibilă cu normele Codului deontologic al avocatului (potrivit art. 10, alin. 3 al Legii cu privire la avocatură).

La întrebarea membrilor comisiei dacă a resimţit pe propria piele în perioada în care a activat în calitate de procuror-şef la Procuratura Anticorupţie că această instituţie şi Centrul Anticorupţie au fost două instrumente utilizate de putere pentru a îndeplini anumite comenzi, Poiată a răspuns afirmativ. „Sigur, aşa a fost. Eu însă nu eram de acord cu anumite hotărâri ale Centrului că unele dosare ar trebui să fie transmise în instanţa de judecată. Dacă însă acestea ni se transmiteau şi spuneam „nu”, cei de la Centrul Anticorupţie se adresau imediat lui Vladimir Nicolaevici că procurorii nu vor să ia decizia să transmită dosarul în instanţă”, a spus Poiată.

„Când am ajuns la Procuratura Anticorupţie, timp de cinci ani, parcă am fost bătut cu măciuca. Le-am spus că sunt unul dintre cei mai buni procurori din republică şi, timp de cinci ani, sunt purtat încolo şi încoace. Era însă altă atmosferă acolo, credeţi-mă”, a mai spus Poiată.
Membrii comisiei i-au reproşat că dacă nu a întreprins nimic pentru a curma nelegiuirile în acea perioadă, cum ar putea face faţă situaţiei în calitate de avocat urmând să apere inclusiv drepturile celor care anterior au fost nedreptăţiţi de această instituţie. În final, Comisia de licenţiere a refuzat să-i acorde licenţa.

S-a adresat în judecată

Poiată a contestat decizia Comisiei în instanţa de judecată. Cazul a fost examinat de judecătorii Judecătoriei Râşcani Ion Timofei şi C. Platon. La 24 aprilie curent, aceştia i-au dat câştig de cauză lui Poiată, anulând decizia Comisiei de licenţiere din cauza că aceasta n-ar fi prezentat suficiente probe în susţinerea poziţiei sale.

Solicitat de JURNAL, preşedintele Consiliului Baroului avocaţilor, Gheorghe Amihalachioaie, a declarat că deşi mai sunt zile numărate în care pot face recurs în instanţa de Apel, încă nu au luat o decizie în acest sens. „Consider că nu ar trebui să contestăm decizia instanţei de fond, nu există probe suficiente, o hotărâre judecătorească irevocabilă care ar demonstra că activitatea anterioară a lui Poiată este incompatibilă cu exercitarea profesiei de avocat. Comisia de licenţiere are însă o altă părere, ea nu-mi poate dicta ce să fac. Zilele acestea, vom mai discuta şi vom decide dacă ne adresăm sau nu în instanţa superioară”, a spus Amihalachioaie

În context, ar mai fi de remarcat că numele lui Boris Poiată transpare şi în unul din cazurile de rezonanţă pierdute de Guvernul Republicii Moldova la CEDO „Oferta Plus SRL c. Moldovei” . În 2008, CEDO a obligat RM să achite reclamantului peste 2,5 milioane de euro. Boris Poiată, în calitatea sa de procuror-şef al Procuraturii Anticorupţie, a transmis cauza penală spre examinare în instanţa de judecată.

Şi Colenco se vrea avocat

Cât despre fostul judecător al Curţii de Apel Economice, Aurel Colenco, doar în ultimii ani, numele acestuia apare în două mari scandaluri, cel legat de SA RED Nord şi în atacul de tip raider asupra ÎS „Registru”. În cazul SA RED Nord, Colenco a emis două titluri executorii, încălcând procedurile judiciare care obligau întreprinderea cu 100% capital de stat să plătească 20 milioane de lei SRL „Energoalians”, o firmă fantomă din Ucraina. Cazul a avut o soluţionare fericită doar datorită intervenţiei prompte a autorităţilor din RM.

În cazul atacului raider asupra ÎS „Registru”, Colenco şi alţi doi judecători de la CAE au dat câştig de cauză companiei „Intercomsoft Ltd”, condusă de controversatul om de afaceri Boris Birştein, în procesul împotriva Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor (MTIC), Întreprinderii de Stat „Cris Registru” şi Ministerului Economiei (ME).

În urma acestei decizii, Republica Moldova ar urma să achite circa jumătate de miliard de lei companiei controversatului om de afaceri. Premierul Vlad Filat a declarat cu referire la acest caz că judecătorii Curţii de Apel Economice şi-au depăşit competenţele, deoarece cazul trebuia să fie examinat de arbitrajul internaţional de la Elveţia, şi nu de către instanţele naţionale din Republica Moldova.

Totodată, acesta a fost examinat în instanţele judecătoreşti economice, chiar dacă decizia de lichidare a lor fusese deja adoptată şi ele trebuia să transmită dosarele spre a fi examinate în continuare de către instanţa abilitată.

Solicitat anterior de JURNAL, fostul ministru al Justiţiei, Ion Păduraru, consideră că Aurel Colenco e o persoană întâmplătoare în justiţie. „Prea multe bănuieli planează asupra numelui acestuia. E bănuit de corupţie şi că face interese ale anumitor oameni de afaceri. Ştiu că unor clienţi de-ai mei li s-a cerut mită la Curtea de Apel Economică în perioada în care acesta activa. Nu pot spune însă dacă e vorba de Colenco sau de altcineva”, a spus Păduraru.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu