Cer o anchetă corectă

Părinții și profesorii de la liceele „Orizont” solicită anchetarea funcționarilor implicați în extrădarea celor șapte profesori turci

6 septembrie 2018, Aeroportul Chişinău. Galina Tufekci (stânga), Vildan Rana Celebi (dreapta) şi mama sa (centru) aşteaptă să-şi vadă soţii şi tatăl, reţinuţi de serviciile de securitate pentru a fi extrădaţi Turciei. Nu ştiau că ei fuseseră deja deportaţi. Foto: Nadejda Roşcovanu

Comitetul de părinţi și profesorii de la liceele „Orizont” cer o anchetă pe numele funcționarilor care i-au reținut și i-au extrădat ilegal pe cei șapte profesori turci. Galina Tufekci, soția lui Feridun Tufekci,  una dintre persoanele extrădate, a declarat că, împreună cu soțul său, a vizitat doar de trei ori Turcia, pe parcursul a 25 de ani de când se cunosc. Cum poate fi acuzat el că s-ar face vinovat de comiterea a ceva ilegal pe teritoriul acestui stat? Iar dacă ar fi comis ceva pe teritoriul Republicii Moldova, de ce nu a avut parte de un proces echitabil, cu respectarea dreptului la apărare și a prezumției de nevinovăție?

Svetlana Corobceanu

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, consideră că argumentul reprezentanților SIS precum că pe numele profesorilor ar fi existat dosare instrumentate timp de două decenii, fiind suspectați că ar prezenta un risc pentru securitatea națională, este o aberație. Fostul ministru afirmă că nu poate fi efectuată o investigație timp de două decenii pe numele unor persoane suspectate de terorism. Dacă apare un pericol pentru securitatea națională, autoritățile trebuia să acționeze imediat.

„Chiar dacă presupunem că a existat o astfel de investigație, că a existat un astfel de dosar penal, pe marginea lui trebuia să se pronunţe o instanță de judecată din R. Moldova. În momentul în care arestezi o persoană în stradă, există prezumția nevinovăției, permite-i să se apere. În cazul dat, am asistat la o răpire și o extrădare ilegală de oameni. Argumentul SIS este o minciună”, a declarat Marinuța.

Moldova, un stat autoritar

Acesta a reiterat în cadrul unei conferințe de presă că, în calitate de părinte ai cărui copii au învățat la Liceul „Orizont”, i-a cunoscut pe toți cei șapte profesori. Având experiență în domeniul securității naționale, inclusiv cunoștințe în domeniul luptei împotriva terorismului, ar fi simțit dacă ar fi existat vreun risc.

„Moldova se transformă într-un stat autoritar în care ieși din casă și nu știi dacă te mai întorci. Instituțiile care trebuie să asigure securitatea nu se mai subordonează autorităților. Or prima reacție a autorităților a fost ‚nu știm’, ‚nu am văzut’. N-aș vrea să locuiesc într-o societate unde dictează ce și cum să facem un Erdogan”, a spus fostul ministru.

„Vedem că pentru o clădire cu mobile și fotolii de piele, unii de la conducere sunt gata să vândă șapte profesori. Pe cine vor mai vinde? Pe mine, pe noi? Trebuie să ne implicăm, să ne apărăm drepturile. Dacă vom fi azi indiferenți, mâine ne putem pomeni în situația acestor profesori”, a mai spus el.

„Nu știu ce să le spun copiilor”

Galina Tufekci, soția lui Feridun Tufekci, directorul filialei Liceului „Orizont” din Cadâr-Lunga, a declarat că, acum 25 de ani, după absolvirea facultății, a fost angajată în calitate de lector la Universitatea de Stat din Comrat. Preda limba rusă.

O parte din profesorii de limba turcă de la liceele „Orizont” i-au fost studenți. Tot atunci l-a cunoscut pe viitorul ei soț cu care are doi copii. „Toți cei șapte profesori sunt oameni cinstiți, inteligenți. De când soțul meu a fost luat de lângă noi, telefonul sună încontinuu; colegi, prieteni, foști elevi încearcă să ne susțină. Soțul meu lucra din zori până în noapte, fapt pe care nu întotdeauna îl înțelegeam.”

„Dar l-am acceptat așa cum este, un om dedicat muncii sale. Copiii mă întreabă când se întoarce tata și nu știu ce să le răspund. Mă adresez autorităților care declară că susțin familia: eu, copiii, suntem cetățeni ai R. Moldova, cum se face că vine cineva, ia pur și simplu un tată, un soț și acesta dispare?”

Galina Tufekci știe despre soțul ei că a ajuns într-o închisoare din Turcia, în regiunea unde s-a născut, și că nu i s-a permis să comunice cu nimeni. „Încă nu știu ce acuzații îi vor fi aduse. Abia mâine urmează să se întâlnească cu avocatul. Ascult știrile în care sunt numiți ‘guleniști’, că ar fi avut legături cu o grupare islamică. Îmi pare foarte rău că în R. Moldova, un om cinstit, onest, poate fi transformat fără nicio probă în infractor.”

Amintim că cinci dintre cei șapte profesori aveau documente temporare de identitate și au solicitat azil în Republica Moldova. La 10 septembrie, familiile acestora au primit prin poștă deciziile prin care le-au fost respinse cererile de azil emise, chipurile, pe 5 septembrie, și prin care au fost declarate persoane indezirabile.

Pe plicurile acestor scrisori era aplicată ștampila „Poștei Moldovei” cu data de 7 septembrie, dată la care au fost trimise de Biroul de Migrație și Azil (BMA) al MAI. În aceeași zi, șefa Biroului de Migrație și Azil, Olga Poalelungi, declarase presei că instituția pe care o conduce nu a fost implicată în acest caz. Documentele demonstrează fie că la Biroul de Migrație și Azil se știa despre operațiune, fie că BMA a perfectat documente după ce persoanele în cauză au fost extrădate.

Cer anchetarea funcționarilor vinovați

Oleg Matfei, membru al comitetului de părinţi, a declarat că în cazul reținerii profesorilor a avut loc o încălcare flagrantă a legilor R. Moldova și a convențiilor internaționale. Aceștia au fost reținuți fără a li se aduce la cunoștință motivul reținerii, le-a fost restricționat accesul la avocați.

Nu li s-a permis să se întâlnească cu membrii familiilor după reținere. Nu li s-au comunicat deciziile prin care au fost declarați indezirabili, cele de respingere a cererii de azil, acestea fiind trimise prin poștă după ce au fost extrădați în Turcia. Astfel le-a fost încălcat dreptul de a le ataca în instanța de judecată.

Comitetul de părinţi și profesorii de la rețeaua de licee „Orizont” din R. Moldova au trimis o petiție spicherului Andrian Candu, premierului Pavel Filip, șefului Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, în care au solicitat inițierea unei anchete pentru stabilirea funcționarilor care se fac vinovați de încălcarea drepturilor celor șapte profesori, expulzați pe 6 septembrie curent în Turcia, la solicitarea regimului Erdogan.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu