Cer concurenţă loială pe piaţa farmaceutică

Compania „Balkan Pharmaceuticals” cere autorităţilor să garanteze condiţii libere şi loiale pe piaţa farmaceutică din Republica Moldova

Compania „Balkan Pharmaceuticals” anunţă că este supusă unor hărţuieli fără precedent în Republica Moldova. După ce deputatul PL, Gheorghe Brega, preşedintele Comisiei de anchetă privind examinarea situaţiei pe piaţa farmaceutică, a declarat că această companie produce medicamente de proastă calitate, aici au urmat zeci de controale în decurs de trei luni din partea Procuraturii Anticorupţie, CCCEC, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi altor structuri de stat.

În urma acestor controale nu au fost depistate nereguli, iar Procuratura Anticorupţie a emis o ordonanţă de refuz privind pornirea urmăririi penale din cauza lipsei elementelor constitutive ale infracţiunii.

Zeci de controale inopinate

Cu diverse ocazii, mai mult sau mai puţin oficiale, atunci când se abordează subiectul producţiei de medicamente, se subliniază necontenit existenţa unor nereguli în industria farmaceutică şi, în mod special, este vizată Compania „Balkan Pharmaceuticals”. „Am fost nevoiţi să stopăm orice producţie şi să punem la dispoziţia controlorilor documentele solicitate”, a declarat Silviu Chiru, directorul general al SC „Balkan Pharmaceuticals” SRL, în cadrul unei conferinţe de presă.

 

Potrivit conducerii companiei, problemele au început încă în 2010. „În perioada 2009–2012, poate fi observată evoluţia descrescătoare a preţurilor ofertate de compania noastră. De aici au început problemele, din cauza că am început să vindem mai ieftin medicamentele. Sperăm că executivul va depune în continuare eforturi ca preţurile medicamentelor să fie cel real. În viziunea noastră, acţiunile domnului deputat Brega sunt îndreptate spre a apăra interesele unor importatori de medicamente în Republica Moldova. Credem că face un abuz în calitatea sa de preşedinte al Comisiei de anchetă. Acum două zile, am fost vizitaţi până şi de o comisie de la Agenţia ecologică din cauza că, chipurile, laboratorul nostru ar emana o supranormă de radiaţie. Nu s-a confirmat nici acest lucru”, mai spune Chiru, precizând că atitudinea manifestată faţă de producătorii autohtoni ar fi explicabilă dacă ar veni din partea unor persoane ce reprezintă interesele unor companii străine sau a distribuitorilor acestor companii pentru introducerea pe piaţa Republicii Moldova a unor produse scumpe având acelaşi efect terapeutic cu cele produse la noi, nu şi în cazul unui deputat.

 

Preţuri mai mici la medicamente

 

Potrivit calculelor Companiei  „Balkan Pharmaceuticals”, care pot fi verificate şi prin intermediul Catalogului Naţional al Preţurilor la Medicamente, din momentul în care au intrat pe piaţa Republicii Moldova, costul unor produse s-a diminuat cu până la 50% comparativ cu anii precedenţi. În urma acestor estimări, a fost efectuată o economie la bugetul de stat al Republicii Moldova în valoare de 5.144.009 lei aferentă necesarului de produse pentru 2011 şi de 10.735.849 lei aferentă necesarului de produse a anului 2012.

Reprezentanţii companiei îşi exprimă speranţa că executivul Republicii Moldova va face în continuare eforturi ca preţurile produselor farmaceutice să fie corelate cu puterea de cumpărare din Republica Moldova, reieşind din faptul că sănătatea populaţiei este o componentă a siguranţei naţionale.

 

Sponsorizări de circa 7 mil. de lei

 

Administraţia Companiei „Balkan Pharmaceuticals” aminteşte că în ultimii ani instituţia a atras o atenţie deosebită nu doar aspectului economic, ci şi celui social. Pe parcursul anilor 2009–2011, au fost efectuate donaţii Institutului Oncologic din Chişinău care au depăşit suma de 6.700.000 de lei.

 

„Întreaga activitate a Companiei ‘Balkan Pharmaceuticals’ se bazează pe seriozitate şi profesionalism, aspecte constatate chiar de autorităţile publice, autorităţi ce s-au autosesizat la primele declaraţii şi au efectuat nenumărate controale. Rezultatul acestor controale este menţionat în rapoarte oficiale, care concluzionau că nu au fost constatate abateri de la reglementările în vigoare din partea Companiei ‘Balkan Pharmaceuticals’. Cu toate acestea, perseverenţa de a ne ataca şi de a defăima numele companiei fără motive concrete sau reale poate induce ideea că sunt anumite interese.

 

Afirmaţiile la adresa noastră mai mult sau mai puţin vădite, de natură să ne aducă un prejudiciu de imagine şi să defaimeze, afirmaţii lipsite de realitate arată fie o neîncredere în autorităţile statului, fie o insatisfacţie pentru lipsa de atingere a obiectivelor propuse”, mai spune managerul general al Companiei, Silviu Chiru.

 

Procedura de înregistrare a medicamentelor a fost respectată        

 

Populaţia merită a fi sprijinită prin măsuri concrete, promovând o serie de reglementări care să ţină sub control preţurile, să permită accesul populaţiei la medicamente din punct de vedere financiar şi al calităţii acestora, asigurându-se un act medical corect şi accesibil pentru toate categoriile sociale.

 

Fiind singura companie apostrofată în ceea ce priveşte faptul că a înregistrat un număr mare de medicamente şi într-un timp scurt, administraţia companiei „Balkan Phamaceuticals” a lansat un comunicat în care informează opinia publică că înregistrarea produselor farmaceutice s-a făcut în baza reglementărilor existente în Republica Moldova, întocmindu-se dosare profesioniste şi respectându-se integral toate procedurile de înregistrare.

 

Despre acest fapt vorbesc şi rezultatele unui control efectuat de Ministerul Sănătăţii care, la indicaţia Guvernului Republicii Moldova, a verificat procedura de autorizare, omologare şi înregistrare a produselor medicamentoase de referinţă şi a constatat că produsele au fost înregistrate în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare.

 

„Dorim să vă asigurăm că nu vom precupeţi niciun efort în a dovedi seriozitatea şi profesionalismul companiei noastre şi ca o investiţie privată precum este compania noastră să devină o mândrie a Republicii Moldova. Rugăm revizuirea atitudinii ori precizarea aspectelor la care se face referire adeseori doar într-un mod tendenţios la adresa ‘Balkan Pharmaceuticals’”, se mai spune în comunicatul emis de conducerea Companiei.

 

„Balkan Phamaceuticals” este un investitor american, care şi-a extins afacerea pe piaţa moldovenească în 2007.

 

Cristina Baltag

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)