Cer albastru deasupra Arcadiei, un cyber-basm

Coperta Marcel GhermanProza ştiinţifico-fantastică este o nişă foarte puţin (sau aproape deloc) valorificată de scriitorii români (ca şi romanul poliţist sau de aventuri, de altfel). Marcel Gherman este autorul (unul dintre foarte puţinii în spaţiul nostru) ce îşi propune să umple acest gol şi scrie texte care – fie că e ficţiune (Cartea viselor, Editura Arc, 2011), fie că e eseu (Generaţia MATRIX, Editura Prut Internaţional, 2013) – dezvăluie topografii ale ciberspaţiului, valorifică procedeele cyberpunk-ului, oferind astfel o alternativă la proza realităţii imediate cu care ne-am obişnuit.

Cer albastru deasupra Arcadiei (Editura Prut Internaţional, 2014) este o carte ce se încadrează în aceeaşi categorie a literaturii SF, dar se adresează adolescenţilor (coperta anunţă colecţia Cartea adolescentului), adică unui cititor pentru care lumea virtuală face deja parte din viaţa de zi cu zi, iar limbajul jocurilor de calculator a devenit uzual.

Urmând schema basmului iniţiatic românesc (Povestea lui Harap-Alb este cel mai apropiat model, ne dezvăluie autorul în Câteva precizări necesare de la sfârşitul textului), Marcel Gherman relatează călătoria prinţului Indra, fiul regelui Şankar, prin sistemele din Constelaţia Arc şi efortul acestuia de a crea o alianţă armată pentru a învinge Hoarda Ixtlan şi a elibera planeta Arcadia.
Prințul Indra și Harap-Alb

Începându-şi povestea cu o parafrază biblică – „La început a fost lumina” –, autorul îşi îndeamnă cititorii să fie martorii unui scenariu în care Binele/Lumina va lupta împotriva Răului/Întunericului şi, bineînţeles, îl va învinge: „Stelele, martori ai veşniciei, au condus dintotdeauna destinele oamenilor. Ele amintesc acel moment de început când Lumina a învins Întunericul, care se repetă din nou şi din nou în istoria lumii. Eroi din toate timpurile şi din toate neamurile sunt puşi în situaţia să demonstreze mereu prin fapte de curaj puterea nemărginită a Luminii şi a Vieţii. Dintotdeauna, pentru a învinge Întunericul, au existat câteva arme, câteva haruri. Fiecare erou dobândeşte aceste comori după noi călătorii şi aventuri miraculoase”. E, dacă vreţi, chiar morala acestei cărţi, reluată, în diverse formule, de-a lungul textului: „Atunci când eşti nesigur de ceva, când începi să-ţi pui întrebări, înseamnă că eşti pe drumul cel bun”; „De voi învinge sau voi pierde în încercarea de a salva planeta Arcadia, principiul binelui şi forţa vieţii vor exista mereu”.

O alternativă la jocurile de calculator

Marcel Gherman îşi concepe în aşa fel cartea, încât să ofere cititorului o alternativă scripturală/livrescă la jocurile de calculator: sunt lumi cu conexiuni de teleportare, proiectoare holografice, mecanisme şi nave gânditoare, hărţi virtuale, inteligenţă artificială vorbitoare, mutanţi, dubluri, cyborgi, pietre cu forţă magică, dar şi societăţi cu forme de guvernământ de la monarhie parlamentară la tribalism, corporatocraţie prezidenţială sau consesualitate telepatică.

Dincolo de aceste elemente din „estetica fantasy” şi „science-fiction spaţial” (sunt sintagme din aceeaşi notă explicativă a autorului), cartea are un foarte bogat substrat culturologic. Toponimele, numele personajelor, simbolurile, referinţele la anumite concepţii existenţiale (cele mai multe dintre acestea, inclusiv cuvintele mai puţin cunoscute, fiind explicate la notele de subsol) vin din culturi şi mitologii diverse (greacă, indiană, amerindiană, africană) şi sunt linkuri ce i-ar putea oferi cititorului-adolescent deschidere către miturile esenţiale şi marile cărţi ale lumii.

Un proiect absolut original

Cer albastru deasupra Arcadiei este o lucrare scrisă cu mult talent, conţinând descrieri plastice care alternează cu dialoguri foarte dinamice şi ţinându-l pe cititor în suspans sau făcându-l martorul unor scene pe cât de ireale pe atât de captivante. Marcel Gherman realizează un proiect absolut original pentru literatura română din Basarabia, creând un cyber-basm ce se naşte de fapt din asimilarea unei tradiţii milenare. Iar acest tip de scriitură are toate şansele să fie pe placul tânărului cititor.

Lucia Ţurcanu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)