Centrul Național de Sănătate Publică: Activitate gripală de intensitate foarte înaltă

Foto simbol: The Pembrokeshire Herald

Conform datelor Flu News Europe, activitatea gripală de intensitate foarte înaltă a fost înregistrată în Albania și Luxemburg, de intensitate înaltă în Finlanda, Germania, Irlanda, Kosovo, Slovacia și Suedia. În 23 de state a fost raportată o activitate gripală de nivel mediu, inclusiv România și Ucraina, iar în alte 12 țări, inclusiv Republica Moldova – de nivel scăzut. În perioada de referință au fost identificate ambele tipuri de virusuri gripale – A și B, transmite Centrul Național de Sănătate Publică.

„În perioada 12 februarie–18 februarie 2018, morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare se atestă de intensitate medie și a constituit 352,64%, depășind pragul epidemic – 312,49%. În perioada septembrie 2017–februarie 2018, au fost înregistrate 226 de cazuri de gripă, inclusiv 50 de cazuri confirmate de laborator, dintre care 15 în februarie 2018, față de 938 de cazuri de gripă sezonieră înregistrate în perioada similară a sezonului gripal precedent”, se menționează într-un comunicat al Centrului.

„Ponderea cazurilor de infecții respiratorii acute severe, din numărul total de internări în instituțiile medicale, indiferent de cauză, a variat între 3,1% – 4,7%. La 13 februarie 2018, a fost înregistrat un caz de deces la o persoană de 17 ani domiciliată temporar în mun. Chișinău, care s-a adresat tardiv după asistență medicală, fiind spitalizată în stare extrem de gravă, cu semne de șoc toxico-bacterian, febră 38,3ºC,  la IMSP SCMC „V. Ignatenco”, unde a fost stabilit diagnosticul: „Șoc toxiinfecțios, Bronhopneumonie bilaterală confluentă, Pleurezie exudativă fibrinoasă, Insuficiență respiratorie gr. IV, Cardiopatie toxico-infecțioasă, Insuficiența cardio-respiratorie, Insuficiență renală acută cu dereglarea funcției de excreție și filtrație, deprimarea hemopoiezei cu predominarea limfocitelor, Gripă”. Persoana în cauză nu a fost vaccinată contra gripei sezoniere”, se mai afirmă în același text.