Centrul de Dializă din Chişinău a lansat serviciul „Dializa de vacanţă”

 

Pacienţii din R.M dependenţi de dializă pot beneficia de acest serviciu gratis, în baza poliţei de asigurare active

Picture 022

Vineri, 10 iunie, Centrul de Dializă din Chişinău a lansat serviciul „Dializa de vacanţă”, la care au acces atât pacienţii moldoveni, cât şi cei străini veniţi în vizită în R. Moldova. De la începutul anului 2016, la Centrul de Dializă au fost făcute peste 10 mii de şedinţe de dializă, unde au fost deserviţi 250 de pacienţi.

Directorul medical al Centrului, Petru Cepoida, a menţionat că, pentru a beneficia de serviciile de dializă, persoanele trebuie să înainteze o cerere care să conţină actele de identitate, dosarul medical, regimul de dializă. Cetăţenii moldoveni trebuie să anexeze şi copia poliţei de asigurare medicală. Dosarul poate fi depus şi online pe adresa electronică a centrului info@dializa.md. Pacienţii străini care în prezent beneficiază de servicii spun că sunt mulţumiţi şi că centrul oferă servici de calitate ca şi în ţările europene. Carolina Caminschi, o tânără de 28 de ani care este venită în RM în vizită la rude, spune că acest centrul este la fel de bun ca cele din Germania.

Picture 025

„De doi ani fac dializă şi acum am venit în Moldova la nişte rude, am aflat de acest centru şi sunt foarte mulţumită de servicii”, mărturiseşte fata. Giuseppe Monteleone, un italian de 74 de ani, care de curând a procurat o casă de locuit în R.M, împreună cu iubita sa, la fel se bucură de asistenţa medicală de la acest centru. „De un an fac dializă şi mă bucur că există aşa un centru aici, în Moldova, astfel îmi va fi mai uşor când voi reveni aici”, spune bărbatul. Pacienţii pot beneficia şi de serviciile unui psiholog specializat. Diana Ştirbu, psihologul Centrului, spune că oferă consultaţie psihologică persoanelor dializate venite de peste hotare pentru a se încadra mai uşor, pentru a se simţi cât mai liber şi mai sigur.

Consorţiul german reprezentat în Republica Moldova de compania BB-Dializa urmează să investească 15 milioane de euro pentru implementarea proiectului la nivel naţional şi asigurarea cu servicii de dializă de înaltă calitate a tuturor pacienţilor cu insuficienţă renală în stadiu terminal.

Carolina Chirilescu