Centrul Anticorupţie împarte amenzi farmaciilor

Colaboratorii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei au aplicat, în cazul a 36 de farmacii, amenzi în valoare de 42 mii lei, pentru majorarea preţurilor la medicamente şi au confiscat preparate farmaceutice fără acte de provenienţă în valoare de 73 mii lei. ”Aceste amenzi au fost împărţite în urma controlului efectuat de către colaboratorii noştri în perioada 6 – 26 noiembrie, la 250 de unităţi farmaceutice din Republica Moldova”, a declarat vineri, 27 noiembrie, Iurie Ciorbă, director adjunct al Direcţiei Generale Combaterea Crimelor Economice a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei în cadrul unei conferinţe de presă.

Astfel, în cazul a 50 de farmacii din centrul şi nordul republicii, au fost depistate medicamente fără acte de provenienţă în valoare de 73 mii lei. ”Au fost întocmite procese-verbale mai multor farmacii din Soroca, Ocniţa, Otaci”, a spus Ciorbă. Totodată, potrivit informaţiei, 10 farmacii au refuzat nejustificat să vândă medicamente antivirale şi măşti, deşi acestea erau în stoc. De asemenea, angajaţii Centrului au cerut Camerei de Licenţiere să ridice licenţele a 9 agenţi economici care vindeau medicamente fără utilizarea aparatului de casă.

În aceeaşi ordine de idei, de multe ori unul şi acelaşi preparat putea fi achiziţionbat la preţuri diferite, chiar şi din aceeaşi farmacie. ”De exemplu, 2 preparate de Remantadin, au fost cumpărate din farmacii care se află la circa 200 metri distanţă, în primul caz costă 18 lei, în celălalt – 51 de lei”, afirmă oficialul.

CCCEC a mai monitorizat activitatea Agenţiei Medicamentului. În cadrul acesteia au fost sesizate încălcări privind modul în care au fost înregistrate preparatele venite în ţară. Unele preparate nu aveau documentele care ar certifica provenineţa acestora. „Colaboratorii CCCEC au depistat scheme de majorare a preţului la medicamente în afara ţării de către agenţii economici care importă aceste preparate”, susţine Ciorbă. Potrivit oficialului, importatorii motivează că producătorii măresc preţul la medicamente odată cu agravarea crizei economice. În plus, au fost epuizate stocurile vechi de medicamente, iar prepararea altui lot este mai costisitoare.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)