Centru de simulare pentru viitorii medici

La ora 10:30, este internat un pacient în stare gravă. Acesta a supravieţuit unui accident de maşină şi s-a ales cu un politraumatism. Din fericire, nu este vorba de o informație care completează statistica accidentelor, ci de o simulare menită să testeze capacităţile de intervenţie urgentă a studenţilor de la medicină.

Ieri, a avut loc inaugurarea primului Centru Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM) unde a fost adus „pacientul din plastic” cu o multitudine de traume. Această simulare a avut menirea de a arăta celor prezenți pașii întreprinși de medici atunci când au în faţă un pacient între viaţă şi moarte.

CUSIM este dotat cu utilaj performant de ultimă generație și include mai multe programe, cum ar fi medicină internă, programe chirurgicale, anesteziologie și reanimatologie, precum și programe de urgențe medicale.

Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”, Ion Ababii, a menţionat că acest centru va îmbunătăți calitatea procesului de studii, ca urmare, RM va avea specialiști mai buni. În cadrul CUSIM, vor fi instruiți nu doar studenți, ci și rezidenți, secundari clinici, doctoranzi care își vor îmbunătăți performanța individuală și cea de lucru în echipă.

„Numărul celor care vor beneficia de instruire în cadrul centrului este imens, noi nu l-am calculat până la capăt, însă vedem deja că centrul va trebui să funcţioneze 24/24 pentru a-i include pe toți. Astfel, am ajuns la concluzia că spațiul de care dispunem este mult mai mic decât necesitățile noastre”, a subliniat Ion Ababii.

Ministrul Sănătății Andrei Usatîi a declarat că acest centru este în plină sincronizare cu modernizarea instituțiilor medicale prestatoare de servicii medicale. Un exemplu ar fi Spitalul de urgență din mun. Chişinău care va fi modernizat în 2014 sau blocul chirurgical al Spitalului Clinic Republican care urmează a fi finisat anul curent, de aici rezultă că vom avea nevoie și de specialiști bine instruiți. „Putem spune că studenții vor putea aplica ceea ce vor învăța aici”, a menţionat ministrul.

„În cadrul centrului vom mai avea posibilitatea să lucrăm cu manechini moderni care transmit informații similare celor oferite de un organism uman. Până acum, am exersat pe pacienţi care sunt de obicei oameni în etate şi care au un caracter mai specific. Pentru un student care abia învaţă e cam complicat să facă faţă acestui lucru”, a relatat Lucia Brunchi, studentă în anul VI la Facultatea de Medicină Generală din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”.

Sediul centrului este amplasat în imediata apropiere a universităţii și a fost construit pe bani europeni, costul proiectului fiind de aproximativ 1,5 milioane euro. Pentru ca centrul să corespundă standardelor internaționale, echipa de lucru a USMF a vizitat o serie de centre de simulare din Europa și SUA pentru a acumula experiență.

O parte din echipamentul necesar pentru departamentul de instruire prin metoda pacientului standardizat a fost donat de către Asociația Internațională pentru ajutor umanitar din SUA „De la inimă la inimă”. Achiziționarea echipamentului de simulare de fidelitate înaltă pentru obstetrică și perinatologie este acoperită de către Agenția de Dezvoltare și Cooperare a Elveției.

Sergiu Niculiţă,

stagiar

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)