Centru de Informare pentru Autoritățile Locale

Misiunea Centrului de Informare pentru Autoritățile Locale (CIAL) cu sediul la Ialoveni este de a asigura autoritățile locale și ONG-urile din R. Moldova cu toată informația necesară (know-how), care promoveză ideea implementării unor proiecte și care sunt în căutarea unor finanțări și parteneri externi.

Krzysztof Kolanowski, directorul CIAL, ne-a spus că noua instituţie deschisă din decembrie 2012 este o iniţiativă polono-americană, sprijinită de Ministerul Afacerilor Externe din Polonia şi USAID. „Pentru început, am dezvoltat site-ul nostru www.centruinfo.org şi oferim consultanţă autorităţilor locale din R. Moldova. În curând, vom organiza traininguri pentru primari.

Obiectivul nostru esenţial e de a spori capacităţile autorităţilor locale din R. Moldova în identificarea finanţării europene, în elaborarea şi administrarea proiectelor. Primarii din RM sunt obişnuiţi cu un sistem al dezvoltării regionale diferit de cel al UE. Agenţia Dezvoltării Regionale se ocupă de elaborarea proiectelor. În programele internaţionale, primăria e responsabilă de toate: de la depunerea cererii la administrarea proiectelor. Experienţa Poloniei, României şi altor state UE arată că aceste eforturi aduc rezultate bune”, observă Krzysztof Kolanowski.

„Cu regret, în R. Moldova sunt mai puţine şanse de obţinere a investiţiilor decât în orice ţară UE. În viitorul apropiat, sperăm că va putea obţine mai multe fonduri, dar aceasta nu înseamnă că primăriile vor primi finanţări în mod automat. Va trebui să lucreze mult în direcţia absorbţiei fondurilor, acesta este de fapt rolul nostru de a le ajuta”, a conchis directorul CIAL.

(A.O.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.