Cenaclul „Grigore Vieru”, inaugurat la Iaşi

Din 21 ianuarie 2011, la Iași a luat fiinţă cenaclul „Grigore Vieru”. La fondarea acestui cenaclu au contribuit Asociația Culturală „Pro Basarabia şi Bucovina”, Asociația Tinerilor Basarabeni din Iași, scriitorii români Emilian Marcu, Horia Zilieru și Ion Berghia.

Prima şedinţă a cenaclului a avut loc în incinta Casei de Cultură a Studenților, poetul ieşean Horia Zilieru a fost ales preşedinte de onoare. Au participat 20 de tineri originari din R. Moldova, însă cenaclul nu este unul exclusivist.

Sunt invitați să participe toți cei care apreciază opera lui Grigore Vieru. Membrii cenaclului se vor reuni bilunar, drept coordonatori au fost desemnaţi Dan Caranfil și Anna Panovici. La deschiderea cenaclului, Horia Zilieru a menţionat: „Eu simt nevoia existenţei acestui cenaclu literar pentru că spiritul critic trebuie cultivat. Tinerii de azi trebuie să înveţe să citească o operă literară, să privească un tablou și să vadă un film, pentru că altfel devin zoomorfi. Trebuie, mai ales, să învăţăm să distingem vorbăraia de cuvintele cu substanţă, pentru asta ne vom întâlni aici”.

Nina Diviza, studentă la Facultatea de Economie a Universităţii  „Al.I. Cuza” şi la Facultatea Ştiinţe ale Comunicării şi Jurnalism a Universităţii „Apollonia”, Iaşi

Anna Panovici, studentă la Facultatea Ştiinţe ale Comunicării şi Jurnalism a Universităţii „Apollonia”, Iaşi