Celulele stem, un lux pentru Republica Moldova

 

Chiar dacă în SUA şi unele state din Europa recoltarea celulelor stem la naştere este o practică de rutină, în Republica Moldova acest lucru întârzie

Celulele stem extrase la naşterea copilului din cordonul ombilical care au capacitatea de a evolua peste ani în orice tip de celulă din corpul uman şi, prin urmare, de a înlocui ţesuturile bolnave şi a salva vieţi omeneşti, sunt lăsate încă se se piardă în Republica Moldova. Abia în acest an la Chişinău a fost inaugurată prima bancă privată de colectare a celulelor stem, dar acestea sunt păstrate la Bucureşti. Iar autorităţile intenţionează să creeze condiţii la Institutul Oncologic pentru ca să fie posibilă efectuarea transplanturilor de măduvă osoasă în tratarea bolilor oncologice de sânge.

Raisa LOZINSCHI-HADEI

 

Tratamentul pe baza celulelor stem ar salva de la moarte bolnavii care suferă de maladii metabolice şi imune care nu pot fi determinate la naştere. Dacă ar exista un sistem pe baza celulelor stem pus la punct, aceşti bolnavi ar fi salvaţi. În peste 40 de ţări din lume este reglementat tratamentul pe bază de celule stem, iar în Republica Moldova abia se pune problema. „În prezent, se elaborează un regulament special în privinţa prelevării şi păstrării celulelor stem, odată ce acest sistem a ajuns în Republica Moldova. Deja există o agenţie privată de prelevare şi păstrare a celulelor stem. Din punct de vedere legal, noi nu avem dreptul să-i interzicem acest lucru unei femei care a încheiat un contract cu banca respectivă. Dar, deocamdată, nu este specificată procedura”, a declarat pentru JURNAL Ştefan Gaţcan, directorul Centrului Mamei şi Copilului.

 

Nu prezintă niciun pericol

Potrivit lui Gaţcan, în Europa sunt tratate prin transplant de celule stem 56 de patologii. Prelevarea celulelor respective nu prezintă niciun fel de pericol şi durere pentru mamă şi copil. „Este o procedură total inofensivă. După ce placenta este eliminată, se ia sângele fetal din cordonul ombilical. Acum, la maternitate vine un agent special de la banca respectivă şi, după ce moaşa îşi face treaba, el se ocupă de prelevare. La Maternitatea nr. 2 au apelat vreo zece femei la acest serviciu”, a declarat pentru JURNAL Tatiana Gutium, directorul Maternităţii municipale nr.2 din Chişinău. Potrivit Tatianei Gutium, în celelalte cazuri, materialul biologic care rămâne după naştere este aruncat. Astfel, sunt suficienţi 150 sau 200 de mililitri de sânge fetal extraşi din cordonul ombilical pentru a pune la conservare celulele stem care ar putea fi salvatoare într-o zi. Sau acestea pot fi numai o asigurare pentru părinţii care aleg să investească în sănătatea copiilor, deşi s-ar putea să nu aibă nevoie de aceste celule niciodată.

Statul nu are bani

Calculele europene arată că pentru prelevarea, efectuarea analizelor şi stocarea celulelor stem se cheltuie de la 1200 la 1500 de euro. Apoi păstrarea acestora într-o bancă specială necesită în medie alte 100 de euro pe an. „Anual, în Republica Moldova sunt circa 44 de mii de naşteri, asta înseamnă că ar trebui circa 65 de milioane de euro pentru prelevare şi alte peste patru milioane de euro pentru păstrare, ceea ce bugetul de stat nu îşi poate permite. Nu cred că acest sistem va fi gratuit în RM în următorii zece ani”, este de părere Ştefan Gaţcan.

Deşi sistemul de prelevare şi păstrare a celulelor stem este perspectiva medicinei mondiale, în RM abia de la anul viitor ar putea fi posibile transplanturi de măduvă osoasă în tratarea leucemiilor şi limfoamelor. „Sperăm ca transplanturile de măduvă osoasă să fie posibile la anul viitor şi în RM. Acum are loc pregătirea echipei care participă la traininguri la Viena şi Timişoara. Echipamentul va fi asigurat de o firmă austriacă în cadrul unui proiect. Dacă vom reuşi să facem astfel de transplanturi în RM, ar fi un semn de civilizaţie a unei naţiuni”, ne-a spus Iurie Chelea, cercetător ştiinţific coordonator, şeful Secţiei de reanimare hematologică din cadrul Institutului Oncologic.

 

Peste 50 de clienţi în RM

 

Sergiu Pogorevici, directorul băncii private de prelevare şi păstrare a celulelor stem din Republica Moldova, a declarat pentru JURNAL că din luna mai curent şi până acum peste 50 de clienţi au apelat la acest serviciu. „Probele sunt păstrate la Bucureşti, firma noastră e cu investiţii româneşti. Dacă am avea mai mulţi clienţi, am putea păstra eprubetele în laboratorul de la Chişinău şi, evident, costurile ar fi mai mici”, susţine Pogorevici. Potrivit lui, costul pentru prelevarea celulelor stem şi efectuarea analizelor e de peste 800 de euro, dar clienţii pot achita câte 67 de euro pe lună timp de un an, începând cu a 45-a zi după naştere. Ulterior, pentru păstrarea celulelor stem în bancă se achită anual de la 66 la 88 de euro, în funcţie de volumul pus la păstrare. „Organizaţia Mondială a Sănătăţii a întocmit o listă cu peste 80 de maladii care pot fi tratate în baza celulelor stem, inclusiv infarctul miocardic, boala Parkinson etc. Noi suntem într-o strictă corelaţie cu celelalte state unde acest sistem funcţionează şi, în câţiva ani, acesta o să fie popular şi în Republica Moldova”, este sigur Sergiu Pogorevici.

Istoria celulelor stem

În 1988, a fost efectuat cu succes primul transplant de celule stem provenite din sângele placentar al unui băiat de cinci ani ce suferea de Anemia Fanconi. Fără posibilitatea unui astfel de transplant de celule stem, băiatului i-a fost dată o şansă de supravieţuire de 0%. După transplant, acesta a avut o recuperare completă.

Numeroase rapoarte şi investigaţii întreprinse evidenţiază succesul transplanturilor ce întrebuinţează sângele placentar în tratamentul unei game largi de afecţiuni printre care se numără probleme ale măduvei osoase, deficienţele imunitare şi numeroase boli moştenite genetic, inclusiv scleroza multiplă, diabetul, diferite tipuri de cancer.

Din 1988 şi până în 2010, au fost efectuate peste 20 de mii de transplanturi cu celule stem ombilicale în întreaga lume, conform Congresului Societăţii Europene de Hematologie, Londra, iunie 2011. Jumătate dintre acestea au fost efectuate în primii 18 ani de utilizare, iar restul în ultimii patru ani, ceea ce reprezintă dovada că tratamentul pe baza celulelor stem este în continuă ascensiune.

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii a întocmit o listă cu peste 80 de maladii care pot fi tratate în baza celulelor stem, inclusiv infarctul miocardic, boala Parkinson etc. Noi suntem într-o strictă corelaţie cu celelalte state unde acest sistem funcţionează şi, în câţiva ani, acesta va fi popular şi în Republica Moldova”, este sigur Sergiu Pogorevici.

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)