Cele trei visuri ale Anei


Tânăra care vrea să îmbine viaţa de familie cu creşterea profesională

La 22 de ani, CV-ul Anei Susarenco ar face invidios pe oricine. S-a implicat în diferite activităţi încă de la 12 ani, când a fost selectată pentru Parlamentul Copiilor. Au trecut zece ani de atunci şi se poate lăuda că a lucrat împreună cu fostul premier britanic, Gordon Brown, la elaborarea unei petiţii pentru susţinerea copiilor din India. Visează să-şi formeze un cămin, să aibă copii şi să devină o voce puternică în societatea moldovenească.

În copilărie era sigură că va deveni chirurg pentru că o mătuşă de-a sa e medic. Nu prea înţelegea ce înseamnă să fii doctor, dar îi plăcea personalitatea mătuşii sale. Medicina a rămas în continuare o pasiune ascunsă pentru ea.

Fără vacanţe

De la 12 ani a prins gustul implicării în diferite acţiuni. Prima sa activitate a fost în 2002, când a devenit membru al Parlamentului Copiilor, afirmă Ana Susarenco din Sipoteni, Călăraşi. „În urma unui concurs au fost selectaţi 100 de copii, probabil că avantajul meu a fost că sunt de la sat”, crede tânăra.

Făcând parte din Parlamentul Copiilor, a trebuit să renunţe la vacanţe. „Au avut loc trei şedinţe în timpul vacanţelor, dar mi-a plăcut mult şi m-am simţit importantă. Am avut ocazia să-mi exprim opiniile, să analizez ce spun alţi copii”, susţine Susarenco.

Acesta a fost un început al implicării sale în diferite acţiuni. „Una din temele de acasă pe care le-am avut la Parlamentul Copiilor a fost să organizăm un grup de iniţiativă în şcoală. Una din activităţi a fost ‘Liga naţională de dezbateri’, care organiza deliberări între şcolile din diferite raioane şi care m-a ajutat să învăț arta vorbirii”, spune Ana.

Jurnalismul, un alt vis al său

După absolvirea clasei a IX-a la şcoala din Sipoteni, a decis să-şi continue studiile la Chişinău. „Am descoperit anunţul de recrutare a voluntarilor în cadrul reţelei ‘Y-peer’, reţeaua educatorilor ‘De la egal la egal’, care funcţionează cu susținerea Fondului ONU pentru Populație, UNFPA Moldova. Prima activitate în cadrul acestei reţele a fost cea de instruire. Ni se prezentau temele. Cel mai mult mi-au plăcut activităţile media, poate pentru că era un alt vis al meu: să devin jurnalist. Cert este că am avut ocazia să realizez emisiuni radio despre şi pentru tineri.”

De aceea, alegerea făcută i-a lăsat pe toţi fără replică. „Am ales Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale. Nu-mi pare rău, mi-am format unele aptitudini şi abilităţi de comunicare, ceea ce cred că este util. Jurnalismul a rămas în continuare un hobby pe care îl dezvolt colaborând cu ziarul ‘Fără tabu’”, susţine tânăra.

În cadrul „Y-peer” a organizat seminare de instruire, campanii de educare şi informare, diferite acţiuni pentru tineri şi beneficiari direcţi. În 2009 a devenit lider al reţelei, iar după asta, coordonator. În 2010–2011, a fost reprezentant pentru Europa de Est şi Asia Centrală în Grupul Consultativ de Tineri pe lângă Fondul ONU pentru Populație, UNFPA, oficiul central în New York.

Londra şi Gordon Brown

Călătoria recentă la Londra i-a adus ocazia de a se întâlni cu unul dintre cei mai importanţi politicieni britanici. „Londra este oraşul în care mi-am dorit să ajung de mică. Am avut ocazia să-l cunosc pe Gordon Brown, fostul premier britanic.”
„Nu noi le invităm pe personalităţile care se implică în activităţile ‘Y-peer’, ele sunt cele care se interesează. Gordon Brown a fost unul dintre cei care şi-au arătat disponibilitatea de a participa activ la promovarea iniţiativei ‘Educaţie întâi’,  elaborată de secretarul general ONU, Ban Ki-Moon. E o persoană care încurajează implicarea tinerilor. Consilierii săi ne spuneau că, de cele mai dese ori, el însuşi îşi scria discursurile.”

Dreptul la educaţie pentru copii

A lucrat împreună cu Brown la elaborarea unei petiţii împotriva folosirii copiilor ca forţă de muncă. „De fapt, ne axăm pe problemele copiilor din India. E una din ţările în care copiii nu au acces la studii, dar sunt angajaţi. Peste un milion de copii din India, în ajunul sărbătorilor de iarnă, sunt puşi să confecţioneze jucării de Crăciun care sunt vândute în lumea întreagă. Am elaborat o petiţie pentru guvernul indian şi, pentru a avea succes, avem nevoie de peste un milion de semnături.”

Activităţile de voluntariat ocupă un loc important în viaţa sa. S-a angajat în cadrul unei companii, îi place munca pe care o prestează. În acelaşi timp, consideră că fiecare an îi aduce multe provocări şi, la sfârşit de an, preferă să-şi amintească doar de cele bune. „Vorbind despre viaţa personală, 2011 a fost mai deosebit decât 2012. Mi-a adus în viaţa mea o persoană specială şi, în prezent, suntem împreună. E un băiat cu care am fost într-o clasă şi nu l-am văzut demult”, spune tânăra. Când vorbeşte despre el, în ochii săi se observă sclipiri.

Rămâne în R. Moldova

Anume acest motiv o face să-mi spună că speră ca, peste zece ani, să fie membră a unei familii fericite. „Vreau să am un cămin cald şi… copii. E primul lucru care m-ar face fericită şi deschisă pentru oportunităţile de carieră. M-aş vedea unul dintre liderii importanţi ai schimbării mari în societatea noastră. Nu ştiu dacă vreau să mă implic în politică, pentru că a fi lider nu înseamnă a fi şi politician, e mai important să ajuţi oamenii.”

În acelaşi timp, nu şi-ar dori să plece în afară. „Plecând peste hotare, voi fi un cetăţean simplu, rămânând în R. Moldova voi fi mai importantă! Vreau să fiu una dintre persoanele care vrea şi poate schimba lucrurile în bine aici”, conchide optimistă Ana.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)