Cele trei iubiri ale profesorului Adrian Tănase

„Cel mai important este să înveţi tinerii. Un tânăr trebuie să-l iei în spate ca să poată vedea mai departe decât ai văzut tu”

IMG_8137

Adrian Tănase: şeful Catedrei Urologie şi Nefrologie Chirurgicală a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, preşedintele Societăţii Urologilor din R. Moldova, doctor habilitat în medicină, profesor universitar

Cine este Adrian Tănase? Dacă ne-am apuca să scriem despre activitatea vastă a dlui profesor, ar ieşi o carte despre viaţă, vieţi salvate şi iubire… iubire la cub. L-am lăsat pe el să ne spună: „Hm… Sunt o persoană care s-a dedicat toată viaţa medicinii, în special, celor trei iubiri ale mele: hemodializa, transplantul renal şi urologia”.

Ar putea să se considere un adevărat norocos, pentru că în momentul şi locul potrivit a avut în preajmă persoane care l-au ghidat în drumul vieţii, important este că a ştiut să îi asculte. Născut la Criva, Briceni, într-o familie de profesori, Adrian Tănase era cât pe ce să meargă să înveţe de inginer, pentru că aşa era la modă pe atunci, însă profesorul de fizică şi matematică de la Şcoala nr. 1 din Bălţi, unde elevul Tănase îşi făcea studiile, i-a spus: „Adriane, dacă mergi la politehnică, îţi pun nota ‚patru’, dar dacă te duci la medicină, îţi pun ‚cinci’”.

Medicină să fie!

Astăzi, dacă ar mai fi în viaţă acel profesor de fizică, sute de pacienţi salvaţi de chirurgul Adrian Tănase i-ar spune un mare mulţumesc. „Am ales urologia. Aşa a fost să fie. Când am susţinut examenul de stat la şeful Catedrei Urologie şi Nefrologie Chirurgicală, dl Mihail Bârsan, am luat cea mai mare notă posibilă şi a urmat propunerea să fac internatura în urologie. Apoi, împreună cu fostul medic-şef al Spitalului Clinic Republican, dl Timofei Moşneaga, m-au întrebat dacă accept să rămân să lucrez la spital. Am spus da, dar cu o condiţie: să operez. Aşa, la 28 de ani, în 1977, am fost numit în funcţia de şef al Secţiei Nefrologie Chirurgicală, ulterior redenumită în Secţia de Dializă şi Transplant Renal. Recent, am prezentat al 39-lea raport de activitate a secţiei…ultimul”, a conchis profesorul Tănase.

Profesorul Adrian Tănase: „Cu ocazia zilei de 8 martie le doresc tuturor doamnelor să fie apreciate pentru că fără ele, noi, bărbaţii, nu avem nicio valoare”

„Este extraordinar să ai un mentor”

Nu-i pare rău că a predat conducerea secţiei, ba chiar spune că s-a ghidat mereu de cuvintele unui alt mentor de-al său, dl profesor Petru Drăgan, un nume notoriu în sistemul medical din România: „Cel mai important este să înveţi tinerii. Un tânăr trebuie să-l iei în spate ca să poată vedea mai departe decât ai văzut tu, dar important este să nu uite la cine este pe spate”, zâmbeşte şeful Catedrei Urologie şi Nefrologie Chirurgicală la USMF „Nicolae Testemiţanu”, Adrian Tănase.

Timp de 39 de ani, în adevăratul sens al cuvântului, a revoluţionat serviciul urologic, a stat la bazele fondării serviciului de dializă şi a fost printre primii chirurgi care au efectuat transplantul de rinichi în R. Moldova, nu înainte de…: „Dializa şi transplantul am învăţat-o în străinătate. Până în 1990, am cutreierat ţările fostei URSS, iar după 90, SUA, Germania, Belgia, România etc. Ca să poţi practica trebuie să studiezi mereu şi să fii la curent cu ultimele tehnologii şi scheme de tratament. Acum ne pregătim să mergem la un congres în Germania”, a menţionat preşedintele Societăţii Urologilor din R. Moldova, Adrian Tănase.

Le iubeşte pe toate trei la fel de mult

Titlurile de fondator, iniţiator, pionier îl fac mereu să vegheze cum se dezvoltă cele trei domenii de activitate pentru care şi-a dedicat viaţa, iar atunci când vede că se bate pasul pe loc, intervine în forţă. Nu poate fi indiferent, doar le iubeşte. Când a văzut că serviciul de dializă a înregistrat o stagnare, a susţinut ideea de a aduce în R. Moldova experienţa ţărilor europene prin deschiderea unor centre private.

Astfel, astăzi circa 200 de pacienţi cu insuficienţă renală cronică în stadiul final (când rinichii practic nu mai funcţionează) beneficiază de servicii de dializă de înaltă calitate în unul dintre cele mai mari centre de dializă din Europa deschis recent la Chişinău, construcţia căruia a fost efectuată în urma studiului de fezabilitate elaborat de fondatorul serviciului de dializă din R. Moldova, profesorul Adrian Tănase: „Cum reuşesc să împac cele trei iubiri? Eu mă mândresc că le stăpânesc pe toate. Sunt obligat să le cunosc pe toate, altfel nu-i poţi învăţa pe alţii”, a menţionat dl profesor.

Când zâmbeşte chirurgul

Operează şi acum. Se bucură atunci când un pacient revine peste ceva timp şi îi spune cum s-a schimbat viaţa după transplant. „Soţia unui pacient transplantat a născut”, se mai schiţează un zâmbet pe faţa dlui profesor.
Oare la ce se gândeşte un chirurg înainte de a intra în sala de operaţie? Această întrebare am adresat-o la mai mulţi mânuitori iscusiţi al bisturiului, însă răspunsul lui Tănase a confirmat încă o dată că este o fire foarte pretenţioasă atunci când vine vorba despre una dintre cele trei iubiri. „Un chirurg trebuie să acţioneze la rece. Mă gândesc la diagnostic şi tehnica chirurgicală, derulez în minte fiecare pas. Dacă mă gândesc la Dumnezeu? Doamne fereşte! Dacă te gândeşti că Dumnezeu va face în locul tău ceva este o mare greşeală. Acest lucru este caracteristic mai mult pentru persoanele romantice. Şi eu sunt romantic, dar în afara sălii de operaţie. Îmi place muzica”, se grăbeşte să adauge muzicianul Tănase.

„Nu aş fi reuşit nimic fără susţinerea ei”

Când pune acordeonul pe braţe se lasă cucerit de sunetele emanate de acest instrument: „Este pasiunea mea”, spune virtuozul Adrian Tănase. Pentru cei care nu cred că profesorul Tănase poate şi zâmbi, adresaţi-i o întrebare despre familie, copii şi soţie şi o să vedeţi cum i se luminează faţa, cum încep să-i sclipească ochii şi cu câtă dragoste în privire vorbeşte despre cea alături de care a petrecut cei mai frumoşi 40 de ani din viaţa sa. „Raisa este femeia fără de care nu aş fi reuşit nimic. Mi-a dăruit doi feciori, am un nepot şi o nepoţică. Viaţa merge mai departe”.

The following two tabs change content below.