Cele mai valoroase branduri din lume

Chiar dacă producţia a scăzut în majoritatea ţărilor lumii, brandurile din topul Forbes au avut, în 2009, cifre de vânzări similare celor din anul trecut. Companiile au avut probleme, nu şi mărcile. Apple este cel mai valoros brand din lume, evaluat la 57,4 miliarde de dolari, urmat în top de Microsoft – 56,6 miliarde de dolari, Coca Cola – 55,4 miliarde de dolari şi IBM – 43 miliarde de dolari.

Nu sunt suficiente problemele cu recepţia smartphone-ului iPhone 4 pentru ca brandul Apple să fie afectat. Compania a avut probleme, însă şi-a revenit pe poziţia de top al celor mai valoroase branduri din lume. Într-un clasament dominat de branduri din domeniul înaltei tehnologii – 30% din top 50, la un pas de rivalul numărul unu, Microsoft, cu o valoare a brandului de 56,6 miliarde de dolari urmat pe locul cinci de Google, cu un brand de 39,7 miliarde de dolari, creaţia lui Steve Jobs se află între mărcile care au rezistat în ciuda regreselor afacerilor.

Unele branduri au fost puternic lovite de criză, dar şi de propriile greşeli. De exemplu Toyota, pe locul 11 în top, cu o valoare a brandului de 24,1 miliarde de dolari, a rechemat, anul trecut, în service 10 milioane de vehicule. Scorul de percepţie a calităţii atribuit Toyota a scăzut cu 20%, potrivit unui studiu ALG.

„Toyota a promovat calitatea întotdeauna şi apoi (după rechemările în service – n.r.) au arătat exact opusul”, a spus Jeffrey Parkhurst, director general al agenţiei de media Mindshare, care a colaborat cu Forbes la alcătuirea topului. Parkhurst este de părere că valoarea brandului Toyota nu ar fi avut de suferit atât de mult dacă ar fi promovat „caii putere” şi că-şi va reveni în următorii doi ani. În ciuda rechemărilor în service, vânzările Toyota au crescut cu 17% în prima jumătate a anului.

Problemele companiilor nu au întotdeauna repercusiuni asupra brandurilor. Mărcile ţigărilor au avut probleme mulţi ani pe fondul restricţiilor privind publicitatea la produsele din tutun. Mai puţin Marlboro. Brandul se plasează pe locul 8, cu o valoare de 29,1 miliarde de dolari. Cota de piaţă a Marlboro în SUA este de 42,8%, mai mare decât a următoarelor 12 branduri împreună.

La capitolul bănci de investiţii, brandul Goldman Sachs rămâne cel mai valoros. A fost cea mai importantă bancă pe segmentul de fuziuni şi achiziţii (M&A) în opt din ultimii zece ani. Goldman Sachs a recâştigat poziţia de lider mondial pe piaţa de fuziuni şi achiziţii în prima jumătate a acestui an, dovadă a rezistenţei gigantului de pe Wall Street în condiţiile în care se confruntă cu acuzaţii de fraudă. Goldman Sachs a consiliat tranzacţii în valoare de 224 miliarde de dolari în prima jumătate a anului, cifră care reprezintă 20% din activitatea globală din acest domeniu. Valoarea brandului Goldman Sachs este de 9,4 miliarde de dolari şi se plasează pe locul 45 în top.

Topul celor mai valoroase branduri

1. Apple – 57,4 miliarde de dolari (industria hardware – SUA)
2. Microsoft – 56,6 miliarde de dolari (industria software – SUA)
3. Coca–Cola – 55,4 miliarde de dolari (băuturi răcoritoare – SUA)
4. IBM – 43 miliarde de dolari (software şi servicii IT – SUA)
5. Google – 39,7 miliarde de dolari (servicii internet – SUA)
6. McDonald’s – 35,9 miliarde de dolari (restaurante – SUA)
7. General Electric – 33.7 miliarde de dolari (domeniul energetic – SUA)
8. Marlboro – 29,1 miliarde de dolari (industria tutunului – SUA)
9. Intel – 28,6 miliarde de dolari (industria hardware – SUA)
10. Nokia – 27,4 miliarde de dolari (industria de telecomunicaţii – Finlanda)
11. Toyota – 24,1 miliarde de dolari (industria auto – Japonia)
12. Cisco – 23,9 miliarde de dolari (industria Hardware – SUA)
13. Vodafone – 23,5 miliarde de dolari (industria de telecomunicaţii – Marea Britanie)
14. Hewlett-Packard – 23,4 miliarde de dolari (industria hardware – SUA)
15. AT&T – 22 miliarde de dolari (industria telecom – SUA)
16. BMW – 19,9 miliarde de dolari (industria auto – Germania)
17. Oracle – 19,8 miliarde de dolari (industria software – SUA)
18. Louis Vuitton – 19 miliarde de dolari (industria luxului – Franţa)
19. Mercedes – 18,8 miliarde de dolari (industria auto – Germania)
20. Disney – 18,5 miliarde de dolari (industria entertainmentului – SUA)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)